14 yaşındaki Veysel, Mavi Balina yüzünden mi intihar etti?

İstanbul’da 15’inci kattan atladığı belirtilen 14 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. Son 2 haftada intihar eden 6 çocuğun Mavi Balina nedeniyle intihar ettiği düşünülüyor

Veysel Çetin 14 yaşındaydı / Fotoğraf: İHA

Başakşehir’de 14 yaşındaki Veysel Çetin, 15’inci kattan atlayarak intihar etti. Veysel Çetin'in Mavi Balina oynadığı iddia edildi. 

14 yaşındaki Veysel Çetin, odasının camından kendini boşluğa bırakarak intihar etti. Çevrede bulunanlar durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. Olay yerine giden sağlık ekipleri küçük çocuğun olay yerinden hayatını kaybettiğini tespit etti. Polis çevreye güvenlik şeridi çekerek hem evde hem de bina çevresinde çalışma yaptı. Veysel Çetin’in cansız bedeni incelenmek üzere Yenibosna’da bulunan Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. 

Son 2 haftada 6 çocuğun intiharında Mavi Balina şüphesi

31 Mart’ta Nevşehir’de Berat M. (13), 2 Nisan’da Van’da toplu intihara kalkışan liseli 5 kız öğrenciden Sevda E. (14), 3 Nisan’da İzmir’de Tuna M. (16), 8 Nisan’da Aydın’da Raşit Ç. (14) ve 10 Nisan’da Denizli’de Nuri Enes K. (11) intihar etti. Bu çocukların hepsinin de Mavi Balina oynadıkları belirtildi.

Türkiye’de yaklaşık 100 gencin intiharının Mavi Balina ile bağlantılı olabileceği tahmin ediliyor. 

Emniyet müdürlerine Mavi Balina talimatı

Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya 81 ilin emniyet müdürlerine talimat verdi. Uzunkaya Mavi Balina ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasını söyledi. Emniyet Genel Müdürü ailelerden de çocuklarının ziyaret ettikleri internet sayfalarından haberdar olmaları konusunda ailelerin azami ilgi göstermesini istedi. 

MEB’den Mavi Balina çalışması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Mavi Balina’yı oyun değil yazılım olarak niteledi ve bu konuda çalışma yaptıklarını ve zamanı gelince açıklayacaklarını söyledi:

“Mavi balina ya da Momo gibi çeşitli oyun tabir edilen yazılımlar aslında bir oyun değildir. Bunlar çeşitli kişilerin, kuruluşların gençler ve çocuklar üzerinde uyguladığı bir siber saldırıdır."

Uzmanlardan Mavi Balina uyarısı

Sosyal İletişim Uzmanı Doç. Dr. Levent Eraslan, Mavi Balina’nın bir Rus psikoloji öğrencisinin ortaya koyduğu ve sosyal medya üzerinden yayımladığı kademeli bir oyun olduğunu ifade etti.

Söz konusu oyunla ilgili dikkat çekilmesi gereken noktalar bulunduğunu dile getiren Eraslan, şöyle konuştu:

"Mavi Balina oyunu dijital illüzyon malzemesi olarak kullanılıyor. 50 aşamalık bir süreç içinde çocuklar kolaydan zora, basitten karmaşığa çeşitli görevleri yerine getiriyor. Maalesef ki oyunun son basamağında çocuklar intihara yönlendirilerek bir dijital illüzyonun içine sokuluyor. Çocuklar kendini gösterme, onanma, takdir görme ihtiyaçlarını sosyal ağlarda gidermeye çalışıyor. Adeta bir uyuşturucu gibi farkına varmadan bağımlılık sürecine giriliyor. Biz buna 'dijital uyuşturucu' diyoruz. Bir bağımlılık sürecine girilerek intihara yöneliniyor."

"Çocukların internet bağlantılarını merak edin"

Eraslan, Türkiye'de Mavi Balina tehlikesinin arttığına değinerek, bu oyun konusunda anne ve babaların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Bu oyuna dahil olan çocuklarda ani motivasyon kaybı ve hırçınlık, günlük sosyal hayatın dışına çıkma, sürekli odasında kalma gibi değişimler görülebildiğini aktaran Eraslan, "Kriminal zaman dilimi var. Bu, gece saat 02.00 ila 05.00 arasındadır. Bütün online suç bağlantılarının hepsi söz konusu saatlerde oluyor" ifadelerini kullandı.

İnternette meydan okumalara dikkat

Eraslan, Mavi Balina dışında dijital illüzyon malzemesi olarak kullanılan 12 oyun daha saptadıkları bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Challenge denilen meydan okuma oyunları var. '72 saat challenge', '48 saat challenge' denilen oyunlarda çocuk ortadan kayboluyor ve ebeveynleri çocuklara bir şey oldu diye üzüntüsüne kapılıyor. Cesaret oyunları var. Bunlarda da çocuklar vücutlarına olmadık şekilde üst düzey acı verici işlemler yapıp bunları paylaşıyor."

Doç. Dr. Levent Eraslan, anne ve babaların söz konusu oyunlarla karşılaştığında derhal emniyet güçlerine ve [email protected] internet adresine ekran görüntüsünü göndermelerini önerdiklerini sözlerine ekledi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU