Sosyal medya yasası arama motorlarını kapsamıyor

Kerem Altıparmak: Google birçok ülkede olduğu gibi, ‘ben bunu düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendiriyorum veya toplumun bilgi alma hakkı kapsamında içeriği çıkarmıyorum’ diyebilir

Fotoğraf: Reuters

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, TBMM’den geçen sosyal medya yasasının arama motorlarını kapsamadığını ifade etti.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Altıparmak’ın ifadelerine yer verdi.

Buna göre, "Yasa koyucu abesle iştigal etmez, yani olmayan bir şeye tanım getiremez” diyen Altıparmak şunları söyledi:

Kanun, unutulma hakkı ile ilgili maddesinde (5/10) ‘Birlik tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı gösterilir’ diyor. Yani arama motorunu, sosyal ağ sağlayıcılardan ayırıyor. Oysa kanun baştan aşağı sosyal ağ sağlayıcılara getirilen yaptırımlara atıf yapıyor, bir tek yerinde arama motorları bunu yerine getirmezse ne olacağına ilişkin hüküm getirmiyor.

Sarıkaya, yazının devamında Almanya'dan bir örneği göstererek şu ifadelere yer verdi:

Altıparmak, bundan dolayı Google, Yandex veya Yahoo gibi arama motorları hakkında bir yaptırım getirmenin söz konusu olamayacağını da belirtti.

“Google birçok ülkede olduğu gibi, ‘ben bunu düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendiriyorum veya toplumun bilgi alma hakkı kapsamında içeriği çıkarmıyorum’ diyebilir” dedi.

Örneğinde haklı, çünkü hafta başında Almanya Yargıtay’ı Google’ın unutulma hakkı ile ilgili bir başvurucuya karşı direnişini haklı gördü ve bu kişinin adının çıkarılması talebini “toplumun bilgi edinme hakkı, unutulma hakkından daha önemlidir” diye reddetti.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU