Assange için uluslararası insan hakları örgütleri endişeli: Assange casus değil ve adil yargılanmalı

2012 yılından beni kaldığı Londra’daki Ekvator Büyükelçiliği'nde gözaltına alınan ve ardından da çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange için uluslararası insan hakları örgütleri "adil yargılama" talep etti


Assange gözaltına alındığında hem İngiltere Başbakanı May, hem de Londra polisi, ABD'nin iade talebi olduğunu duyurmuştu. İnsan hakları örgütleri şimdi bu talebin karşılanıp karşılanmayacağını tartışıyor.

ABD'de casusluk ve bilgisayar korsanlığı ile suçlanan Assange, İsveç'te ise tecavüz iddiasıyla karşı karşıya.  

Uluslararası Af Örgütü, Assange’in İsveç’te yargılanması olasılığını değerlendirdi ve “İsveç’ten Assange’ın Amerika’ya iade edilmemesi yönünde güvence alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Assange’ın casusluk suçlamasıyla yargılanamayacağını savundu.

"Tutuklanması keyfi bir uygulama"

BM İnsan Hakları Raportörü Agnes Callamard, Twittter'dan yaptığı açıklamada tutuklamayı "Assange’ın hayatını tehlikeye atan keyfi bir uygulama" diye değerlendirdi. Callamard, Assange’ın tutuklanmasının ardından iadeye bir adım daha yaklaştığını belirtti.

BM'de mahremiyet hakları konusunda uzman Joe Cannataci de, tutuklamanın Assange'ın mahremiyet haklarını ihlal ettiği iddialarının üzerine gitmeyi sürdüreceğini belirtti. Cannataci, Assange’ın haklarını korumak için her nerede tutuklu olursa kendisiyle görüşmelerini sürdüreceğini kaydetti.

"İnsan hakları ihlal riski var"

Uluslararası Af Örgütü yayımladığı bildiride, Assange’ın Amerika’ya iade edilmemesi gerektiğini kaydetti. Uluslararası Af Örgütü adına Assange’ın tutuklanmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Massimo Moratti, İngiltere’ye Assange’ın ABD’ye iade edilmesi talebini reddetmesi çağrısı yaptı.

Örgüt yaptığı açıklamada, Assange’ın ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşı kalma riskinin bulunduğunu, ayrıca Wikileaks aracılığıyla sızdırdığı bilgilerinin önemine atfen infaz edilme riski bile taşıdığını belirtti. Moratti, Assange’ın adil yargılanması gerektiğini kaydetti.

Moratti, "Julian Assange aleyhine açılan tecavüz ve cinsel taciz iddiaları da hem davacının hem de sanığın haklarına saygılı bir şekilde soruşturulmalı. Assange’ın aleyhine suçlamalarla ilgili bir delil varsa da adalete teslim edilmelidir. İsveç, Assange’ı yargılama yönünde bir karar alırsa, İngiltere, İsveç’ten Assange’ın ABD’ye iade edilmeyeceği yönünde yeterli güvence almalıdır” dedi.

CPJ: Casusluk değil gazetecilik

Gazetecileri Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı Robert Mahoney, Assange'a yönelik casusluk suçlamalarının kabul edilemez olduğunu öne sürdü.

Mahoney, gazetecilerle kaynakları arasındaki ilişkiyi yargılamaya çalışma çabalarının basın özgürlüğü üzerinde rahatsız edici etkiler yaratacağını belirtti. Mahoney, "Bu soruşturma, Amerikan hükümetiyle gazeteciler arasında kaynaklardan toplanan kamu yararına bilgilerin yayınlanması konusunda çok ürpertici sonuçlar doğurabilir, ciddi yasal tartışmalar yaratabilir" dedi.

DAHA FAZLA HABER OKU