İlk kara delik fotoğrafı: Katherine Bouman yazdığı algoritmayla kahramana dönüştü

Fotoğrafın yayımlanmasıyla, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Bouman’ı tebrik etti. Bu kişiler arasında Alexandra Ocasio-Cortez gibi ünlü isimler de yer aldı

Katherine Bouman, 2 yıl önce taptığı TED konuşmasında, kara deliği görüntüleyen projeden bahsetti

İlk kara delik fotoğrafında emeği geçen bilim insanı Katherine Bouman, dünya çapındaki en popüler isimlerden birine dönüştü.

Bouman, kara deliği çevreleyen ve sarı kırmızı bir alev çemberini andıran olay ufkunun ilk görüntüsü için çalışan çok sayıda uzmanın bulunduğu ekipte yer alıyordu.

Dünya çapında sansasyon yaratan görüntüyü oluşturmak için kendi yazdığı algoritmayı kullanan Dr. Bouman, böylesi bir başarıya imza atmak için çok sayıda uzmanlığın gerektiğini gösterdi.

Astronom olmadığı belirtilen Bouman’ın uzmanlık alanı, bilgisayar algoritmaları. Bouman, araştırma sürecine, astronomların topladığı verileri fotoğrafa dönüştürmek konusunda yardımcı oldu.

Bilim insanları, çığır açan kara delik fotoğrafını, dünya çapındaki farklı teleskopları aynı noktaya odaklayarak ortaya çıkardı. Ancak bu süreçte elde edilen verilerin fotoğrafa dönüştürülmesi için ayıklanması ve düzenlenmesi gerekiyordu. İşte Dr. Bouman’ın yazdığı algoritma, bu noktada devreye girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bounman bu işe, henüz Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yüksek lisans öğrencisiyken, 3 yıl önce başladı. Enstitünün Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden ve MIT Haystack Gözlemevi’nden araştırmacıların bulunduğu bir ekiple birlikte, projeye öncülük etti.

Henüz genç bir araştırmacı olmasına rağmen, projeyi hazırlayanlar, söz konusu fotoğrafı ortaya çıkaracak atılımların yapılmasında, genç bilim insanlarının faydalı olacağına inanıyordu.

Fotoğrafın yayımlanmasıyla, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Bouman’ı tebrik etti. Bu kişiler arasında Alexandra Ocasio-Cortez gibi ünlü isimler de yer aldı.

Ocasio-Cortez Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

‘Tarih sahnesinde hak ettiğiniz yeri aldınız Dr. Bouman! Bilimin ve insanlığın gelişmesine yaptığınız inanılmaz katkıdan dolayı tebrik ve teşekkür ederim. #KadınlarBilimde!’

Dr. Bouman ise ilk kara delik fotoğrafını ortaya çıkaran çalışmanın, çok sayıda araştırmacının ortak başarısı olduğunu belirtti.

CNN'e konuşan Bouman, "Bunu hiçbirimiz tek başına yapamazdı. (...) Bu yüzden farklı uzmanlıklara sahip bir sürü insan bir araya geldi” dedi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren:  Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU