Ticaret savaşının “fırsata” dönüşmesi: Türkiye’nin ABD’ye hazır giyim ihracatı haziranda yüzde 213 arttı

İstanbul Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayında ABD’ye hazır giyim ihracatının yüzde 213 artarak 32 milyon dolardan 100 milyon dolara çıktığını söyledi

Fotoğraf: Unsplash.com/@burgessbadass

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı sürerken bu krizden “kârlı” çıkan ülkelerden biri de Türkiye. Zira, her yıl dünyadan 100 milyar doların üzerinde hazır giyim alımı yapan ABD, bu yıl rotayı Türkiye’ye çevirdi. 

Konuyla ilgili Dünya Gazetesi’ne konuşan İstanbul Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayında ABD’ye hazır giyim ihracatının yüzde 213 arttığını söyledi. Böylelikle haziran ihracatı, 32 milyon dolardan 100 milyon dolara çıktı. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre sektörün 2019’da ABD’ye ihracatı yüzde 8 artışla 647 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

2020’nin ilk altı ayında ABD’ye yapılan ihracat, yüzde 9,19 artarak 326 milyon dolara ulaşırken, sektörün yılsonu hedefi 700 milyon dolar.

Salgın sonrasında tedarik zincirinin yeniden şekillendiğini söyleyen İHKİB Başkanı Gültepe “Bu süreçte küresel markaların tedariklerini yakın coğrafyalardan karşılamayı tercih edeceklerini öngörüyoruz. Bu durum hazırgiyim ihracatımızın yüzde 70’e yakın bölümünü gerçekleştirdiğimiz AB ve İngiltere pazarında Türkiye’yi avantajlı konuma getiriyor” dedi. 

“Çin’e bugünden yarına alternatif olacağımızı söylemek çok iddialı olur”

Çin’in hazır giyimde açık ara birinci küresel oyuncu olduğunu ve yıllık 170 milyar doların üzerinde hazır giyim ihracatı bulunduğunu söyleyen Gültepe şöyle konuştu: 
 

Çin’e bugünden yarına alternatif olacağımızı söylemek çok iddialı olur. 

Devletimizin de desteği ile Çin’in pastasından pay alabilir, 2019’da 17,7 milyar dolar olan ihracatımızı birkaç yılda iki katına çıkarabiliriz.

2020’nin ilk yarısını değerlendiren Mustafa Gültepe, ihracat açısından ilk 5 ayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 ekside kapattıklarını söyledi. 


Gültepe, “Salgın döneminde iç pazarda da mağazalar kapalı olduğu için ciddi bir daralma ile karşı karşıya kaldık. Hazır giyim markalarımızın ciroları e-ticaret dışında neredeyse sıfırlandı” açıklamasını yaptı. 

“Altı aylık ihracat yüzde 19,8 daraldı” 

Mart ayından itibaren üç ay boyunca çok sıkıntılı bir dönem geçiren sektörleri için haziran ayındaki yüzde 25’lik ihracat artışının büyük moral olduğunu belirten Gültepe, şunları söyledi: 
 

Haziran’daki artışa rağmen sektörün altı aylık ihracatı yüzde 19,8 daraldı. 2019’un ilk yarısında 8,7 milyar dolar olan ihracatımız bu yılın aynı döneminde 7 milyar dolarda kalmakla birlikte gelişmeler gelecekle ilgili iyimserliğimizi arttırıyor.


AB depolardan ürünleri çekti, yeni siparişler hızlandı

Avrupa pazarında hızlı bir canlanma yaşandığını belirten Gültepe, "Avrupa merkezli hazır giyim markaları depolarımızda bekleyen siparişlerinin büyük bölümünü çekti. Ayrıca yeni sezon için siparişler gelmeye başladı. Firmalarımızın büyük bölümü yeniden üretime döndü. Mevcut veriler temmuz ayını da geçen yılın aynı dönemiyle başa baş kapatacağımızı gösteriyor" dedi.

Sektörün önünde 3 önemli risk var

Türkiye'nin bu dönemde rekabet gücünü arttırmakla birlikte risklerin varlığına da işaret eden Gültepe, şöyle konuştu: 

Örneğin AB'nin Vietnam ile imzaladığı serbest ticaret anlaşması sektörümüz adına ciddi bir risk unsuru barındırıyor.

Türkiye'nin de AB ile Gümrük Birliği'ni hızla güncellemesi gerekiyor. AB'den ayrılan İngiltere ile serbest ticaret anlaşması imzalamalıyız. Bu konudaki çalışmaların olumlu gittiğini biliyoruz. 

ABD ile de özel bir anlaşma imzalanması halinde sektörün ihracatına çok ciddi katkı yapacağına inanıyorum.



Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU