Sudan Askeri Geçiş Konseyi: Beşir’in partisinin parçası değiliz

Sudan'da ordunun yönetime el koymasının ardından oluşturulan Askeri Geçiş Konseyi açıklama yaptı: Önceliğimiz, ülkedeki güvenlik ve istikrardır. İktidarda kalma derdimiz yok. İktidarı, seçilen hükümete devredeceğiz

Ömer Zain el Abidin - Sudan Askeri Geçiş Konseyi Siyasi Komite Başkanı / Fotoğraf: AFP

Ülkede perşembe günü ordunun yönetimi devralması ve Cumhurbaşkanı El Beşir’i tutuklamasının ardından olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Eylemciler 22.00 ile 04.00 arasındaki sokağa çıkma yasağına rağmen protestolarına devam etti.

Gösteriler devam ederken yönetimi devralan Askeri Geçiş Yönetimi açıklama yaptı: 

"Önceliğimiz, ülkedeki güvenlik ve istikrardır. İktidarda kalma derdimiz yok. İktidarı, seçilen hükümete devredeceğiz"

Konsey yönetime devralma kararının gerekçesini de açıkladı:

"Ufkun tıkandığını hissettik, bu nedenle rejimin buna kayıtsız kalmasının ardından değişiklik yapmaya karar verdik, göstericiler için geldik ve kaosun çıkmasına izin vermeyeceğiz. Ülkeyi krizden çıkarmak için diyalog başlatacağız"

Askeri Geçiş Konseyi açıklamada vadedilen diyalog için meydana ineceklerini söyledi ve “Göstericileriyle oturup, görüşlerini almak istiyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konsey görevden alınan ve tutuklanan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ile ilgili de açıklama yaptı. El Beşir’in ülkede kalacağı ve üçüncü bir ülkeye gönderilmeyeceği duyuruldu.

Ülkenin başkenti Hartum'da Genelkurmay Karargahı başta olmak üzere ana caddelerle toplanan binlerce gösterici, Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad Bin Avf ve Ömer el-Beşir rejimine ait isimlerin istifasını ve sivil geçiş hükümeti kurulmasını talep ediyor.

DAHA FAZLA HABER OKU