Bölgede gerilimin sürdüğü sırada Çin'den "yeni amfibik saldırı gemisi planı"

Askeri gelişmeler, bölgesel anlaşmazlıkların devam ettiği ve ABD'nin bölgedeki mevcudiyetini artırdığı bir sırada yaşanıyor

Güney ve Doğu Çin denizlerinde gerilim tırmanırken Çin son yıllarda askeri kapasitesini artırıyor (AP)

Bölgesel bir dizi anlaşmazlığın yaşandığı bir sırada Çin'in kendi deniz kuvvetlerinin hem denizde hem de karada savaşmasını sağlamak adına yeni ve gelişmiş bir amfibik saldırı gemisi inşa etmeyi planladığı belirtiliyor.

Söz konusu geminin tasarım açısından geçen yıl denize indirilen doklu helikopter gemisi Type 075'e benzeyeceği fakat ekipman bakımından şu anda sadece en gelişmiş uçak gemilerinde bulunan elektromanyetik katapult (mancınık) fırlatma sistemiyle donatılacağı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesi pazartesi günü Çin devletinin başlıca yüklenici kurumu olan Çin Gemi İnşaatı Grubu'nun bahsi geçen gemiyi inşa etme planının henüz onaylanmadığını ve projenin tamamlanmasının en az 5 yıl süreceğini aktardı.

Geçen hafta Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yayın organlarından Global Times gazetesi de Pekin hükümetinin internette paylaştığı ihale ilanlarına dayanarak yeni Type 076 gemisiyle ilgili "spekülasyon" olarak tanımladıkları bir habere yer vermişti.

Eğer haberler doğruysa yeni gemi geliştirme hamlesi, Tayvan ve Çin arasındaki bölgesel anlaşmazlıkların yanı sıra ABD'nin son yıllarda bölgedeki mevcudiyetini artırmasıyla birlikte Güney ve Doğu Çin denizlerinde gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşmiş olacak.

Çin hükümeti özerk Tayvan'ı ülkenin bir bölgesi olarak görüyor ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bu toprakların anakarayla yeniden birleşmesi çağrısı yapıyor.

Şi geçen yıl yaptığı bir konuşmada, Çin'in "güç kullanımından feragat edeceğine dair hiçbir söz vermeyeceğini" belirterek ülkesinin güç kullanımını yeniden birleşme için bir seçenek olarak tutacağını ima etmişti.

Global Times da "analistlerden" alıntılar yaparak gelişmiş yeni bir amfibik saldırı gemisinin Tayvan'ı geri almak için kullanılabileceği izlenimini vermişti.

South China Morning Post'a konuşan donanma yorumcusu Li Jie ise saldırı gemisinin ille de Tayvan'a yönelik olası bir saldırı için tasarlanmayacağını ve bunun yerine açık denizlerdeki çatışmalara ve bölgesel anlaşmazlıklara odaklanacağını söyledi.
 


Dış politika odaklı düşünce kuruluşu Proje 2049 Enstitüsü'nün üst düzey yöneticisi Ian Easton bu ay Reuters'a verdiği röportajda, Çin'in muhtemelen askeri kapasitesini genişleteceğini belirtmişti.

Easton, "Şurası neredeyse muhakkak ki bundan 10 yıl sonra Çin deniz kuvvetlerini dünyanın dört bir yanına konuşlandırılmış olacak" demişti.

Çin Komünist Partisi'nin küresel emelleri var. Çıkarları da küresel. Küresel stratejik çıkarlarının gerektirdiği her yere askeri birim göndermeyi planlıyorlar.

Planlanan gemi hayata geçirilmesi halinde ABD'nin Wasp ve Amerika sınıfı gemilerinden sonra dünyanın üçüncü en büyük, Çin'inse en büyük amfibik saldırı gemisi olacak.

Bu haberlerin öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazar günü yaptığı açıklamada, Rus donanmasının hipersonik nükleer saldırı silahları ve sualtı drone'larıyla teçhizatlandırıldığını ve bu durumun ülkenin askeri kapasitesi bakımından potansiyel olarak önemli bir gelişme olduğunu ifade etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU