Papa’dan “barışa devam” talebi… Güney Sudan politikacılarının ayağını öptü

Papa’nın ayağını öptüğü kişiler Güney Sudan’ın devlet başkanı ve muhalefet lideri. 5 yıl süreyle çatışan iki lider geçen yol anlaşmaya vardı. Papa bu hareketiyle barışın devam etmesini diledi

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ve muhalefet lideri Riek Machar’ı Vatikan’da konuk etti. Papa heyet görüşmesinin ardından yere eğilerek tek tek Güney Sudanlı yetkililerin ayaklarını öptü. Onlara “Kardeşlerim sizden barışı korumanızı istiyorum. Bunu tüm kalbimle rica ediyorum” dedi.

83 yaşındaki Papa’nın bu jesti yaparken zorlandığı ve eğilip kalkarken yardım aldığı dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

8 yıllık ülke Güney Sudan

Güney Sudan 2011 senesinde Sudan’dan ayrıldı ve bağımsızlığını ilan etti. Ülkede 2 yıl sonra 2013’te etnik gruplar arasında kavga başladı. Kavga iç savaşa evrildi ve yaklaşık 400 bin kişi çatışmalarda yaşamını yitirdi. Papa’nın ayaklarını öptüğü Güney Sudanlı yetkililer 2018’de Sudan’ın başkenti Hartum’da bir araya geldi ve iç savaşın bitmesi için ateşkes imzaladı.

Vatikan'da "ayak öpme" geleneği

Papa Francis görevi devraldığında da bir ıslahevinde, farklı din ve milliyetlere mensup 12 gencin ayaklarını yıkayıp öpmüştü. Paskalya öncesindeki perşembe ayininde ayak yıkayıp öpmek, Hazreti İsa zamanından kalan bir gelenek. Hrıstiyan inancına göre, çarmıha gerilmeden önceki gece 12 havarisinin ayaklarını kendi elleriyle yıkayan Hazreti İsa, sevgi ve alçakgönüllülüğü vurgulamıştır.

DAHA FAZLA HABER OKU