ABD ve Güney Kore arasında sömürgeci bıyık tartışması: ABD'nin Seul Büyükelçisi tepki çeken bıyığını kesti

Bıyığının Japonya'nın Kore'yi sömürgeleştirdiği dönemdeki valilerinkine benzediği için tepki çeken ABD'nin Seul Büyükelçisi sıcak ve koronavirüs önemleri nedeniyle bıyığını kestiğini sosyal medyadan duyurdu

ABD'nin Seul büyükelçisi Harris tartışma yaratan bıyığını kestikten sonra "Bu yüzü yıllardır görmemiştim" yorumunu yaptı (AFP)

Güney Kore'de son zamanlarda en fazla tartışma yaratan bıyığın sonunda sahibi traş oldu. ABD'nin Seul Büyükelçisi Harry Harris'in sahibi olduğu bıyık alışılmadık şekilde aylardır tepki çekiyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafta sonu sosyal medya hesabından geleneksel bir Kore berberinde raş olurken videosunu yayımladı.

ABD'nin Seul Büyükelçisi şu ifadeleri kullandı: "Bunu yapmaktan memnunum. Benim için bu ya bıyığı ya da maskeyi kaybetmek anlamına geliyordu. Yazları Seul ikisinin birden durması için fazlasıyla sıcak ve nemli. Kovid-19 yönergeleri önemli ve ben maskeli biriyim."
 


Güney Kore'nin güvenlik alanında müttefiki ABD'nin ülkede konuşlu 28 bin 500 askeri bulunuyor.

Ancak son yıllarda bu ilişki Kuzey Kore'ye yönelik yaklaşım ve güvenlik alanındaki masrafları paylaşma konularındaki fikir ayrılıkları nedeniyle gerilmişti.

Bıyıkları Japon sömürgeci valilerinkine benzetiliyordu

İki ülke arasında birden fazla kez tartışmaların öznesi haline gelen ve agresif bir tutum takınmakla suçlanan ABD'li büyükelçi Harris'in bıyığı da tartışmalardan nasibini almıştı.

Japonya'nın 1910 ile 1945 yılları arasında Kore'yi sömürgeleştirmesinin anısı hala pek çok Koreli'nin hafızasındaki acı yerini koruyor.

Bazı yorumcular annesi bir Japon olan Harris'in bıyığının dönemin emperyalist genel valileri arasında moda olan bıyık modeline benzediğini ve bu nedenle hakarete uğramış gibi hissettiklerini belirtmişti.

Korea Times gazetesindeki bir haberde Harris’in bıyıklarının ‘ABD’nin Güney Kore’ye karşı saygısız ve hatta zorlayıcı imajıyla’ özdeşleştirildiği vurgulanmıştı.

Harris ocak ayında yaptığı bir açıklamadaysa bıyık modelinin kişisel tercihi olduğunu vurgulamıştı. Harris "İki ülke arasındaki tarihsel düşmanlığı anlıyorum. Ancak ben Japon Amerikalı Kore büyükelçisi değilim. Ben ABD'nin Kore büyükelçisiyim. Sırf doğumla alakalı bir konu nedeniyle bu tarihin üstüme yüklemenin bir hata olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU