Sudan’da son durum: 30 yıllık lider El Beşir’in görevi bıraktığı duyuruldu, iktidar partisi liderleri gözaltına alınıyor

Protestoların haftalardır sürdüğü Sudan’da devlet televizyonunu kuşatan ordunun "önemli" tanımıyla duyurduğu açıklaması bekleniyor. Reuters El Beşir'in istifa ettiği haberini tüm dünyaya servis etti

Sudan’da ordu, sabah saatlerinde devlet televizyonu ve radyosunu kuşattı. Gelen görüntülerde askerlerin ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının sokaklarda konuşlandığı görülüyor.

Devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağı ifadesi yer aldı.

Görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasını da kuşattığını ifade etti.

Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerliyor.

sudan reuters 4.jpg

İktidar partisi liderleri gözaltına alınıyor

İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Sudan'da ordunun kısa süre içinde yapacağını duyurduğu açıklamanın gecikmesiyle ilgili farklı yorumlar yapılıyor.

Gözlemciler, ordunun halkın tepkisini ölçmek için açıklamayı geciktirdiğini ifade ediyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet televizyonundaki yorumlarda Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Birinci Yardımcısı Avad bin Avf'ın Askeri Konsey Başkanlığına getirilmesinin planlandığı ve bu ismin Beşir'e yakın olması sebebiyle halk nezdinde nasıl karşılık bulacağı tartışılıyor.

Bazı gözlemciler de Avf'ın getirilmesini bir "Saray darbesi" olarak nitelendiriyor.

Bir diğer yorumda ise Avf'ın getirilmesinin halk tarafından büyük tepki alacağı belirtilerek halkın "rejime yakın olmayan bir isim başkanlığında bir geçiş konseyi" istediği dile getirili

Sudan'daki iktidar ortağı bazı ulusal diyalog partileri, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve hükümeti desteklemek için bugün düzenleyeceği yürüyüşü erteledi.

Ulusal diyalog partilerinden yapılan yazılı açıklamada, erteleme kararının, kanunlara saygı, güvenlik birimlerinin değerlendirmelerine karşılık verme, ülkenin çıkarları ve istikrarına düşkün siyasi ve toplumsal güçlerin talepleri üzerine alındığı kaydedildi.

Sudan'da koalisyon ortağı bazı ulusal diyalog partileri, hükümete destek için Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarındaki Şehitler Parkı'nda yürüyüş çağrısında bulunmuş, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi de yürüyüşe desteğini açıklamıştı.


Hartum Uluslararası Havalimanında uçak seferleri durdurulurken gelen uçakların inişine izin veriliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU