NASA, Kuzey Kutup Dairesi üzerinde görülen tuhaf ışıkların sırrını açıkladı

Görgü tanıkları ışıkların uzaylı saldırısına benzediğini söylüyordu

Geçen hafta sonu Norveç’te kuzey ışıklarını izleyenler, farklı renk ve şekillerdeki tuhaf ışıklarla da karşılaştı.

Görgü tanıkları, bu geometrik ışıkların uzaylı saldırısına benzediğini söylese de NASA, söz konusu manzaraya kendilerine ait roketlerin sebep olduğunu açıkladı.

Buna göre, 5 Nisan’da Norveç Denizi üzerinde görülen manzara, manyetik kutuptaki süreçleri incelemek için hazırlanan projenin sonucu.

Manyetik kuzey kutbu, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların manyetik alanla etkileşime girerek, kuzey ışıklarını oluşturduğu yer olarak biliniyor.

Bu ışıkların oluştuğu sırada, dış atmosferde tam olarak ne olduğunu görmek isteyen bilim insanları, buradaki enerji akışını izlemek için 2 roketli bir proje hazırladı.

 

 

115 ila 240 kilometre yüksekliğe çıkan roketler, hem bilimsel ekipman taşıyor hem de “izli gaz” denen gaz salımını yapıyordu.

Bu gazdaki maddelerse, güneş ışığına maruz kaldığında havai fişek gibi patlayan kimyasalları içeriyordu.

NASA’ya göre, patlamayla ortaya çıkan bu renkli gazlar, araştırmacıların Güneş’ten gelen parçacıkların ‘aurora’ rüzgarıyla nasıl hareket ettiğini gözlemlemesini sağladı.

Aurora Bölgesi Roket Uçuşu (AZURE) adlı proje, Norveç’in kuzeydoğusundaki Andøya Uzay Üssü’nden fırlatılan 2 adet Black Brant I-A roketiyle yapıldı.

Yine NASA’ya göre AZURE, bu renkli gazların 3 boyutlu fotoğraflarını çekerek, parçacıkların iyonosferdeki dikey ve yatay hareketleri hakkında önemli veriler sağlayacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Irmak Göksu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU