Avrupa ile Süper Lig arasında dev uçurum: 18 kulübün toplam forma reklam geliri, Manchester City'nin yalnızca göğüs reklamına denk

KPMG'nin 7 büyük ligi incelediği forma sponsorluk gelirleri raporuna göre Premier Lig 833 milyon euro ile zirvede yer aldı. 18 takımın mücadele ettiği Süper Lig, 52 milyon euro gelirle Manchester City'nin göğüs reklamının denk olması dikkat çekti

Avrupa'da 7 ligin baz alındığı forma reklam geliri raporuna göre en çok kazancı Premier Lig kulüpleri elde etti / Fotoğraf: Pixabay

KPMG Football Benchmark tarafından Avrupa'nın 7 büyük liginin kıyaslandığı forma reklam gelirlerinde Premier Lig 833 milyon euro ile zirvede yer alırken, Hollanda Birinci Futbol Ligi (Eredivise) 41 milyon euro ile son sırada kaldı. Süper Lig ise 52 milyon euroluk toplam gelirle altıncı oldu.

Yayımlanan rapora göre Premier Lig ekipleri, 398 milyon göğüs reklamı, 435 milyon euro da yan reklamlarla birlikte yıllık toplam 833 milyon euro gelir elde etti.

 

 

İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) kulüpleri 2019-20 sezonunda forma gelirlerinden toplam 436 milyon kazanarak ikinci sıraya yerleşirken, Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) takımları 289 milyon euroluk kazançla listenin üçüncü sırasına yerleşti.

Cristiano Ronaldo'nun da yer aldığı İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) kulüplerinin yıllık forma reklam geliri 248 milyon euro olurken, Kylian Mbappe ve Neymar gibi yıldızların boy gösterdiği Fransa Birinci Futbol Ligi (Ligue 1) 148 milyon euro ile 5. oldu.

 

Süper Lig1 - AA.jpg
Süper Lig'deki 18 kulübün toplam forma reklam geliri 52 milyon euro oldu / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig ile ilk beş arasında dev uçurum

Avrupa'nın 7 büyük liginin yer aldığı araştırmada Süper Lig'deki kulüpler, 24 milyon euro göğüs ve 28 milyon euro yan reklamlarla birlikte toplam 52 milyon euro gelir elde ederek listenin 6. sırasında kaldı.

Süper Lig'de mücadele eden 18 takımın toplam reklam geliri, sadece göğüs reklamından 51 milyon 300 bin euro kazanan Manchester City ile çok yakın olması dikkat çeken detay olarak öne çıktı.

Eredivise ise 21 milyon göğüs ve 20 milyon euro yan gelirlerle toplam 41 milyon euro kazanarak sonuncu oldu.

 

Real Madrid 34_şampiyon-realmadrid.jpg
Real Madrid, forma reklam gelirinden en çok kazanç elde eden kulüp oldu / Fotoğraf: Real Madrid

 

En çok kazanan Real Madrid

Forma reklamlarından en çok gelir sağlayan ekip, bu sezon La Liga'da 34. kez şampiyon olan Real Madrid oldu.

Eflatun beyazlılar, göğüs reklamından 70 milyon, yan reklamlardan ise 120 milyon euro kazanarak toplamda 190 milyon euro gelir sağladı.

 

 

La Liga'da Real Madrid'in gerisinde kalarak şampiyonluğu rakiplerine kaptıran Barcelona, 160 milyon euro reklam geliriyle en çok kazanan ikinci takım oldu.

Premier Lig'de Manchester United, 71 milyon 300 bin euro göğüs reklamı ve 85 milyon 400 bin euro da yan reklamlarla birlikte toplam 156 milyon 900 bin euro ile üçüncü oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU