Dünyanın en kıymetli otomobil şirketi Tesla'nın piyasa değeri "absürt" derecede tırmandı

Elektrikli otomobil üreticisi beklentilere meydan okuyarak dünyanın en değerli otomobil şirketi oldu

Tesla'nın Çin'de üretilen Model 3'ünün Şanhay'daki teslim törenine katılan Tesla CEO'su Elon Musk jest yaparken fotoğraflandı (AFP)

2020'nin ikinci çeyreğinde elde ettiği net kârı 104 milyon dolar (yaklaşık 712 milyon TL) olarak bildiren Tesla, böylece 4 çeyrek üst üste kâr açıklamış oldu.

Piyasa değeri şu an 300 milyar dolar (yaklaşık iki trilyon TL) civarında olan, girişimci Elon Musk'ın liderliğindeki elektrikli araç şirketi, rakiplerinden daha az araba sattığı halde dünyanın en değerli otomobil şirketi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maliyeti azaltmaya yönelik önlemler ve "beklenenden daha iyi" teslimatlar, şirketin koronavirüs pandemisi sebebiyle kapatılan fabrikalarından ötürü yaşadığı kaybı telafi etmesini sağladı. Tesla'nın hisselerinin ani biçimde yükselmesinin ardından Salı günü Musk 2,1 milyar dolarlık (yaklaşık 14 milyar TL) devasa bir kâr payı almaya hak kazanarak Mayıs'tan bu yana turnayı ikinci kez gözünden vurdu.

Otomobil üreticisinin hisse fiyatı kârlılık haberleriyle yüzde 5 fırladı ve ABD'de hisse senetleri piyasasının ana ölçütü olan S&P borsa endeksinde yer alabilir hale geldi.

Çoklu varlık yöneticisi NN Investment'ın başkanı Ewout van Schaick, CNBC'ye Tesla'ya biçilen değerin "neredeyse absürt" olduğunu söyledi:

Birçok otomobil üreticisi geleneksel arabalardan elektrikli arabalara geçişi sağlamakta gerçekten zorlanıyor, Tesla da şu anda her şeyin hazır vaziyette olmasının faydasını görüyor.
Fakat Tesla ve diğer otomobil üreticileri arasındaki biçilen değer farkı neredeyse absürt derecede fazla, bu yüzden bence diğerleri Tesla'ya yetişmekte zorlanacak.

Tesla, ABD'deki ikinci araba fabrikasını Teksas'a bağlı Austin'de inşa etmeyi planladığını da duyurdu. Musk neredeyse 810 hektarı bulan alanın Kolorado Nehri üzerinde "ekolojik bir cennet" olacağı ve CyberTruck'la Semi araçlarını üreteceği sözünü verdi.

Teksas Valisi Greg Abbott yaptığı basın açıklamasında 1,1 milyar dolar (yaklaşık 7,5 milyar TL) maliyetindeki fabrikanın "en az 5 bin yeni iş" yaratabileceğini söyledi.

Musk'ın üretimi artırma planlarını madencilere daha fazla nikel üretmeleri yönündeki çağrı izledi. Nikel, Tesla'nın elektrikli arabalarına güç sağlayan bataryalar için asli bir malzeme. Nikel bataryalarda enerjinin yoğunlaşmasını sağlayarak arabaların tek bir şarjda daha uzağa gidebilmesine olanak tanıyor.

Çarşamba günü Musk "Eğer nikeli verimli ve çevreye duyarlı şekilde çıkarırsanız Tesla sizinle dev gibi, uzun vadeli bir sözleşme imzalar" demişti.

Reuters'dan da yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU