Avrupa Birliği’nden dijital doğrudan demokrasiye yönelik büyük adım

Avrupa Birliği vatandaşlarını birliğin yasalarının hazırlanmasında söz sahibi yapan vatandaş girişimi sistemi dijital platforma taşınıyor

Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği’nin doğrudan demokrasi deneyi revizyondan geçiyor. Birlik kuracağı yeni merkezi internet sitesiyle imza kampanyalarını online olarak Brüksel’e iletecek.

“Vatandaş girişimi” sistemiyle birlikte, Avrupa Birliği vatandaşlarının herhangi bir konuda bir milyon imza toplaması halinde, Avrupa Komisyonu’nun kanuni değişikliğe gitmesi sağlanabiliyor.

Geçmişte meşakkatli ve bürokratik olduğu gerekçesiyle çokça eleştirilen sistem kapsamında, yürürlüğe girdiği 2007’den bu yana sadece 4 girişim başarılı oldu.

Lüksemburg’da Salı günü bir araya gelen üye ülkeler, girişim süreçlerini kolaylaştırmak için yeni bir Avrupa Birliği web sitesinin kurulmasına karar verdi.

Ocak 2020’de yürürlüğü girmesi beklenen yeni sistemle birlikte, girişim başlatmak ve imza toplamak online merkezi kayıt üzerinden yapılacak. Bu sistem bedava olmakla kalmayacak aynı zamanda evrak işlerini de azaltacak.
 



Sistem ayrıca elektronik kimlik kartlarıyla da entegre olacak. Bu sayede AB vatandaşları kimliklerini doğrulayabilecekler.

İlk kez Lizbon Antlaşması kapsamında tanıtılan vatandaş girişimi programında, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin en az 4'te birinden toplam 1 milyon yurttaşın bir girişimi imzalaması halinde, Avrupa Komisyonu’nun yasamada değişikliğe gidilip gidilmemesi gerektiğini değerlendirmesi gerekiyor.

Brüksel bunun Avrupa Birliği vatandaşlarını, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi’yle eş değer kılmak olduğunu belirtiyor. Nitekim onların da sahip olduğu tek güç yasaları Komisyona sunmak. Komisyon bahsedilen konuyu ele almakla yükümlü; bununla birlikte, kampanya doğrultusunda karar vermek zorunda değil.

Vatandaş girişimi, glifosat gübresinin kullanılmasının yasaklanması için bir çağrıda bulunmuş ve bu çağrı Ocak 2017’de başarılı olmuştu. Buna rağmen 11 ay sonra, Avrupa Komisyonu gübrenin kullanımını tekrar onayladı. Avrupa Parlamentosu’nun yasağı desteklemesi nedeniyle kanun değişikliği Aralık 2022’de tekrar gündeme getirilecek.

Girişimlerin işlenme süreci şu anda elle yürütülüyor. Geçiş dönemi kapsamında buna 2022 yılına kadar izin verilecek. O tarihten sonra ise online sisteme geçilmiş olacak.

Konsey toplantısında başkanlık yapan Romanyalı Bakan George Ciamba, bunun “vatandaşları Avrupa Birliği’ne yaklaştırmak için önemli bir adım” olduğunu söyledi. Ciamba sözlerine şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği’nin karar merciine talep sunmak eskiye oranla daha kolay hale gelecek. Şu anda benimsenen yenilenmiş yönetmeliğin yardımıyla, Avrupa meselelerine dair daha başarılı girişimleri ve aktif sınır ötesi görüşmeleri dört gözle bekliyorum.”
 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU