Seçim kampanyalarında Türkiye’nin de kullanıldığı İsrail’de sandıktan koalisyon çıktı

Çok az farkla önde olan Netanyahu'nun partisi Likud ile eski Genelkurmay Başkanı Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı 35'er milletvekili çıkardı. Netanyahu'nun koalisyon hükümeti kurması bekleniyor

Benny Gantz (solda) ve Binyamin Netanyahu (sağda). İki lider de seçimlerden zaferle çıktıklarını savunuyor 

 İsrail'deki erken genel seçimi Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud, çok az oy farkıyla önde tamamladı ancak rakibi Mavi-Beyaz İttifakı'yla aynı sayıda sandalye kazandı. İki parti de meclise 35'er milletvekili gönderecek.

İsrail'de hükümet kurmak için 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Netanyahu'nun sağ partilerle koalisyon yaparak hükümet kurmaya daha yakın olduğu belirtiliyor. 

İsrail Merkez Seçim Komisyonu, şu ana kadar oyların yüzde 94'ünün sayıldığını açıkladı. Kesin olmayan sonuçlara göre yarışa katılan 41 partiden sadece 11'i yüzde 3,25'lik seçim barajını aştı.
 


İki lider de zafer ilan etti

Netanyahu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Likud liderliğindeki sağ kanat blokunun açık bir zafer kazandığını savundu.

Sağ partileri Likud’un doğal ortakları olarak niteleyen Netanyahu şu ifadeleri kullandı:

"Likud liderliğindeki sağ kanat bloku açık bir zafer kazandı. İsrail vatandaşlarına güvenleri için teşekkür ediyorum. Bu gece doğal ortaklarımızla sağcı bir hükümet kurmaya başlayacağım.”


Mavi-Beyaz İttifakı liderlerinden eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Kazandık" ifadesini kullandı:

"Bibi (Netanyahu) 40 sandalye kazanacağı sözünü vermişti ancak çok fazla zaman kaybetti. Cumhurbaşkanı fotoğrafı görüyor ve hükümeti kurma görevini kazanana vermelidir. Başka seçenek yok."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koalisyon hükümeti süreci

İsrail Merkez Seçim Komisyonu’nun 17 Nisan’da kesin sonuçları açıklamasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin koalisyon hükümetini kurmaya en yakın gördüğü parti liderine hükümeti kurma görevini verecek.

Cumhurbaşkanının görevlendirmesinin ardından söz konusu parti liderinin 28 gün içinde koalisyon hükümetini kurması gerekiyor.

Ancak koalisyonu kurmakla görevlendirilen parti lideri, iki hafta ek süre talep etme hakkına sahip. 
 


Kampanya sürecinde neler oldu?

İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz kampanya sürecinde, beşinci kez başbakan olmak isteyen Netanyahu’yu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la kıyaslamıştı.
 


Gantz İsrail basınına verdiği bir röportajda “Gördüğümüz şey, Erdoğan’ın kendisini soruşturmalardan ve yolsuzluğu önleme çabalarından koruduğu Türkiye’yi hatırlatan bir olgudur” ifadelerini kullanmıştı.

Benny Gantz seçim vaadi olarak Yahudi ulus devlet yasasını düzeltme sözü verdi. Irkçılık eleştirilerinin yapıldığı ve geçen yıl kabul edilen yasada Filistinli vatandaşlar ve Dürzilerin “ikinci sınıf vatandaş” statüsüne düşürüldüğü belirtiliyor.

Netanyahu’dan Batı Şeria’yı işgal vaadi

Başbakan Netanyahu, yeniden seçilmesi halinde Filistin'e ait Batı Şeria bölgesini ilhak edeceğini söyledi. Benny Gantz ise iktidara gelmesi halinde Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin kaldırılabileceğini açıklamıştı.
 


Netanyahu'nun açıklamasına Türkiye ve bölge ülkelerinden tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Batı Şeria uluslararası hukukun hilafına İsrail işgali altında bulunan Filistin toprağıdır. Netanyahu'nun oy kaygısıyla yaptığı sorumsuzca açıklamalar bu gerçeği hiçbir şekilde değiştiremeyecektir” ifadelerini kullandı.

Binyamin Netanyahu’nun başı yolsuzluk soruşturmalarıyla da dertte. İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, Netanyahu hakkında üç ayrı yolsuzluk davası açma kararı aldıklarını duyurmuştu. Bu da ülke tarihinde görevi başında bir başbakan hakkında ilk kez dava açılması anlamına geliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU