Netflix belgeselinde yer alan denizaygırı sahnesi izleyicileri sarstı

Belgeselin 2. bölümünde yer alan sahnede deniz buzullarının çekilmesi sonucu uçurumdan düşen denizaygırları görülüyor

Ünlü belgeselci David Attenborough’un Netflix’te yayımlanan yeni belgesel dizisi Gezegenimiz (Our Planet) uçurumdan düşen denizaygırı sahnesiyle izleyicileri derinden etkiledi.

Belgeselin Donmuş Dünyalar (Frozen Worlds) adlı 2. bölümünün bir kısmı, Rusya’nın kuzey doğusundaki büyük bir denizaygırı topluluğuna odaklanıyor.

Belgeselin İngilizce seslendirmesini yapan David Attenborough, 100 binden fazla denizaygırının “çaresizlikten” tek bir sahilde toplandığını, çünkü doğal yaşam alanları deniz buzlarının kuzeye çekildiğini söylüyor.

Attenborough, “Denizaygırları bu şartlar altında kendileri için tehlike arz ediyorlar” diyor.
 


Ardından belgesel, “dinlenecek bir yer” arayışı içinde 80 metrelik bir uçurumun tepesine çıkmaya çalışan bir grup denizaygırlarına odaklanıyor.

Belgeselde, su dışında görüş açıları çok zayıf olan denizaygırlarının uçurumun dibindeki diğer hayvanların varlığını hissedebildikleri ve karınları acıktığında denize geri dönmenin yolunu aradıkları belirtiliyor.

Ve bir denizaygırının uçurumdan düşerek kayalıklara çarptığı görülüyor. Diğer denizaygırları da aynı şeyi yaparak benzer bir trajik son yaşıyor.

Attenborough sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu çaresizlik anında yüzlerce denizaygırı, hiç çıkmamaları gereken yüksekliklerden düşüyor.”

 Ardından kamera uçurumun dibinde hareketsiz yatan denizaygırlarının görüntüsüne odaklanıyor.

İzleyiciler, belgeselin bu bölümüyle ilgili üzüntüleri sosyal medyada dile getirdi. Queer Eye dizisinden oyuncu Jonathan Van Ness yaptığı paylaşımda, “Hayır denizaygırları hayır, sadece geldiğiniz yerden geri dönün” yazarken, bir başka kullanıcı, “Gezegenimiz’in 2. bölümündeki denizaygırı sahnesi kahredici” dedi. Bir kullanıcı ise, “Şimdi Gezegenimiz’deki denizaygırı sahnesini izledim. Söyleyecek söz bulamıyorum” ifadelerini kullandı.

Belgesel yapımcıları, sahneyi iklim değişikliğinin etkisine ilişkin acı verici bir örnek olarak niteliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli The Atlantic dergisine konuşan bölümün yönetmeni ve vahşi yaşam belgeseli yapımcısı Sophie Lanfear, “Bu iklim değişikliğinin üzücü gerçeği. Eğer yapabilselerdi şu anda buzun üstünde olurlardı” diyor.     

Öte yandan bazı görüşlere göre, denizaygırlarının uçurumdan düşmesinin sebebi bilinmeyen başka faktörler olabilir. Çünkü yaşam alanı sıkıntısı çekmediklerinde de denizaygırlarının, farklı bir ölçekte de olsa, benzer davranışlar sergiledikleri gözlemlenebiliyor.

İklim değişikliğinin denizaygırlarının yaşamlarını etkilediği yaygın olarak kabul görüyor. Alaska Fairbanks Üniversitesi’nden su ve çevre araştırmacısı Nicole Misarti, The Atlantic’e yaptığı açıklamada deniz buzlarının kaybına bağlı olarak karadaki denizaygırlarının sayısının gittikçe arttığına dikkat çekiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala   

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU