Satranç şampiyonu üniversite öğrencisi Mahir Mete Kul'u "siyah bot"a binmeye mecbur bırakan neydi?

Üniversite 2. sınıf öğrencisi, 20 yaşındaki Mahir Mete Kul tekrar cezaevine girme korkusuyla Yunanistan'a kaçmaya çalışırken, bindiği bot alabora olunca hayatını kaybetti. Mahir Mete'yi "siyah bota mecbur bırakan" süreçte neler yaşandığını derledik

Mahir Mete Kul, gizli tanık ifadesiyle 10 ay tutuklu kalmıştı

Mahir Mete Kul 20 yaşındaydı. Yüzde 50 başarı bursuyla okuduğu Beykent Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde 2. sınıf öğrencisiydi.

Satranca tutkundu. Gençlere satranç öğretiyor, bu yolla geçimini sağlıyordu.

Hakkında arama kararı olduğunu da, bir satranç turnuvasından evine dönerken polis kontrolündeki GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgusu sırasında öğrendi.

Hemen, orada gözaltına alındı. O daha yaşadıklarının şaşkınlığı içindeyken, kendisine yöneltilen suçlamayı öğrendi. İzmir’de Gençlik Federasyonu adlı dernekte üç sene boyunca örgütsel faaliyetlerde bulunduğu iddia ediliyordu. Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Savunmasında, İzmir'i sadece bir kez, o da abisinin nişanı için gittiklerinde gördüğünü söyleyecekti.

Mahir Mete Kul'un 10 ay tutuklu kaldıktan sonra hakim karşısına ilk çıktığında yaptığı savunma şöyle:

 

Mahir Mete Kul'un aleyhine ifade veren gizli tanık onun örgütsel faaliyette bulunduğunu söylemişti ancak Mahir Mete o yıllarda 14 yaşındaydı. Bahsedilen derneğe ise keman kursu verildiğini duyduğu için İstanbul'da birkaç kez gittiğini anlatmıştı.

Mahir Mete Kul, okul taksitlerini ödeyebilmek için çalışmak zorunda olan bir gençti. Tutuklanması hayatını altüst etti. "Somut delil bulunmadığı" gerekçesiyle 10 ay sonra tahliye edildiğinde okulunu bırakmak zorunda kaldı. Tekrar tutuklanma korkusu ise yakasını hiç bırakmadı.Arkadaşları son aylarda sürekli, diğer siyasi tutuklulara verilen cezalardan söz ettiğini, adil yargılanacağına inanmadığını söylediğini anlatıyor.

Annesi Ünile Araz Yunanistan'da yaşıyordu. O da Yunanistan'a gitmeye karar verdi. "Bu ülkeyi yaşanmaz hale getirdiler" diyordu. 20 yaşındaki satranç ustası, bilgisayar mühendisliği öğrencisi Mahir Mete Kul, o siyah bota işte böyle bindi.

 

 

Mahir Mete Kul ve iki kişiyi taşıyan bot 24 Mart'ta alabora oldu. Cansız bedenine iki hafta sonra sonra ulaşıldı.

Mahir Mete'nin bindiği botun alabora olduğu ortaya çıkınca Yunanistan'da yaşayan anne Ünzile Araz, "Oğlum Mahir Mete Bulunsun" pankartıyla eylem başlattı. Günlerce sesini duyurmaya çalıştı.

 

 

Araz, bu eyleme başladıktan yaklaşık 2 hafta sonra oğlunun cansız bedenini teşhis etti. 

 

 

Ünzile Araz, şimdi "En küçüğümdü" dediği oğlunu toprağa vermeye hazırlanıyor. Onun cansız bedenini bulabilmeyi bile bir kazanç sayıyor.

 

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU