Piyasalarda tansiyon yüksek: Euro 7,94 lira üzerinde, gram altın tarihi rekorda, gümüş yedi yılın en yüksek seviyesinde

Çeyrek altının fiyatı yıl başından bu yana yüzde 41 artarken, gümüşün ons fiyatı 2013’ten bu yana ilk kez 22 dolar üzerini gördü. Avrupa’dan gelen haberlerle güçlenen euro, 8 liraya doğru büyüyor

Kolaj: Independent Türkçe

Tüm dünyada 15 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüsün istatistikleri kadar hızlı artan bir şey varsa o da jeopolitik riskler ve ekonomideki haber akışı. 

Sadece iki günde yaşanan ve cüzdanlarımızdan yeni doğan yeğenimize takacağımız altına kadar etkilendiğimiz birkaç gelişme şöyle: 

- Avrupa Birliği’nin 27 üyesi, koronavirüsün ekonomide açacağı yaraya karşı Avrupa ekonomilerini desteklemek için Fransa ve Almanya tarafından önerilen yardım paketi üzerinde anlaştı. Buna göre 750 milyar euroluk paketin aslan payı İtalya’ya gidecek. 35 binden fazla insanın salgında hayatını kaybettiği ülke, 82 milyar euroluk hibe alacak. 

- Diğer yandan mart ayında 2,2 trilyon dolarlık 'ekonomik teşvik paketine' onay veren ABD parlamentosu, yeni bir paket üzerinde tartışmaya başladı bile. ABD'liler için işsizlik sigortasının uzatılması, okullara daha fazla para sağlanması, virüs testi için daha fazla kaynak ayrılması gibi başlıkları da içeren yeni paketin de 1 trilyon dolar civarında olması bekleniyor. Ancak Cumhuriyetçiler ve Demokratlar henüz net rakamda anlaşmış değil. 

- ABD’den bugün gelen bir diğer “yeni gündem” ise araları Başkan Donald Trump göreve geldiğinden bu yana bozuk olan Çin ile ilgili. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ABD hükümeti, Houston'daki Çin konsolosluğununun kapatılmasını istedi. 

Çin'in açıklamasında ABD'nin söz konusu adımı tek taraflı olarak attığı ve “Trump yönetiminin bu hatalı kararı iptal etmemesi durumunda Pekin'in sert karşı önlemlerle yanıt vereceği” dile getirildi.

Yunanistan'dan Türkiye'ye yanıt 

Türkiye’nin karasularından dün gelen haber ise komşu Yunanistan ile ipleri gerdi. 

Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi, Doğu Akdeniz'de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han gemilerinin, 21 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Meis ve Rodos adaları arasında kalan bölgede sismik araştırma yapacağını duyurmuştu. 

Türkiye’den yayımlanan bu NAVTEX’e (Denizcilere Duyuru) cevaben Yunanistan da bir NAVTEX yayımladı ve "Türkiye'nin dün yayımladığı yasa dışı duyuruyu iptal eden ve denizcilere söz konusu durumu görmezden gelmeye devam eden bir NAVTEX yayımladı" denildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Akdeniz'de başlatacağı sismik çalışmanın kendi kıta sahanlığı üzerindeki egemenlik haklarını ihlal ettiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “hukuka aykırı” iddialarını reddettiklerini açıkladı. 

Altında rekor; Gümüş de rekora koşuyor 

Böyle bir ortamın ilk yansıması güvenli liman altında görüldü. Hatta emtia piyasasındaki bu hareketlilik, gümüşü de rekor seviyelere çıkarttı. 

2011 yılında 1900 doları geçen altının ons fiyatı, 22 Temmuz tarihi itibariyle 1865 dolara kadar çıktı. Bunun yansıması yurt içinde rekor fiyatlarla görüldü. Gram altın, 409 liraya kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. 

Yeni yıla 478 lira seviyesinde başlayan çeyrek altın ise bugün gün içine 674 lira üzerine çıktı. Bu, yüzde 41 artış anlamına geliyor. 2011 yılın 22 Temmuz’unda çeyrek altın 140 lira civarındaydı. 

Altını takip eden gümüş de 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ons fiyatı 22 dolar üzerinde seyreden gümüşün yıl başındaki değeri 18 dolardı. 

Bloomberg’e konuşan Saxo Bank emtia stratejisti Ole Hansen, “Altın tarihi rekoruna yaklaştıkça manyetik alan yaratmaya devam edecek” diye konuştu. 

Kıymetli metallerin üretilmesi ve yeniden kullanımı üzerine uzmanlaşmış, Almanya merkezli Heraeus Metals’in ekonomistlerinden Alexander Zumpfe ise gümüşün olağanüstü bir değere ulaştığını ancak bu yükselişin aynı oranda devam edeceğini beklemediklerini söyledi.

Uzmanlar gümüşteki artışın bir diğer sebebini ise düşük faizli gevşek para politikaları ile üretim talebindeki yükselişe bağlıyor. 

Citibank’tan yapılan açıklamada “Her iki faktör de gümüşü gelecek 6 ila 12 ayda daha da yükseltecek. Bu yılın ortasında ons fiyatının 25 dolar seviyesine ulaşmasını bekliyoruz” denildi. 

RBC Capital Markets verilerine göre elektronik eşya üretiminde ya da güneş panellerinde kullanılan gümüş, toplam gümüş talebinin yüzde 55’ine denk geliyor. Gümüş, altınla burada ayrışıyor. Zira altına talebin çok büyük bir kısmının nedeni “yatırım”. 

BMO Capital Markets analistlerinden Colin Hamilton, Financial Times’a yaptığı açıklamada gümüşün “yeşil, çevreci devrim” de önemli bir rol oynadığını söyledi. BMO verilerine göre bu yıl açıklanan çevre dostu teşvik paketlerinin değeri 50 milyar dolardan fazla. 

Euro yedi ayda yüzde 19 yükseldi 

Döviz kurlarındaki seviyeye bakacak olursak gün içerisinde 6,81 liraya kadar gerileyen Dolar/TL, yeniden bir süredir devam eden 6,85 lira seviyesinde. 

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinin ortak bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmasının, “Birlik içerisindeki Avrupa karşıtlığına yanıt” şeklinde değerlendirilmesiyle eurodaki güçlenme devam ediyor. 

Dünü 7,86 lira seviyesinde kapatan Euro/TL, 7,9437 seviyesine kadar yükseldi. Euro/TL kuru, sene başında 6,67 lira seviyesindeydi. Yani yedi ayda yüzde 19 yükseliş gösterdi. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU