Çin’den piyasa değerini etkileyecek bitcoin madenciliği yasağı

“Bu gelişmenin bitcoin’in küresel altyapısına etkisi büyük olabilir”

Çin'deki kripto para madenciliği yasağı tüm küresel piyasaları etkileyecek 

Çin, kripto paraların üretim sürecinin yol açtığı çevresel sorunlardan ötürü bitcoin madenciliğine yasak getirmeyi düşünüyor.

Çin’in ekonomik planlama birimi Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu (NDRC) 450 endüstriyel aktivitenin bulunduğu revize edilmiş bir liste yayımladı. Desteklenen ya da kaldırılması umulan faaliyetlerin bulunduğu listede, kripto para madenciliği devreden çıkarılması gerekenler arasında yer aldı.

Bitcoin madenciliğini kaldırmaya yönelik bir zaman çizelgesi belirtilmedi ancak konunun 7 Mayıs’a kadar kamuya açılması planlanıyor.

The Independent’a konuşan dijital ticaret platformu eToro analistlerinden Mati Cgreenspan, yasağın uygulanması durumunda ucuz Çin elektriği kullanılmamasının madencilik maliyetini artıracağını ve bunun da bitcoin’in piyasa değerini artıracağını söyledi.  

Öte yandan başka uzmanlar, yasağın küresel bitcoin altyapısı üzerinde oluşturacağı etkiye de dikkati çekiyor.  

Cudo Miner madencilik yazılım şirketi CEO’su Matt Hawkins, “Yerel yetkililerin madencilik tarlalarını hedef alması, küresel bitcoin altyapısı üzerinde ciddi bir etki yaratabilir. İnsanlar çok fazla yüzde 51 oranındaki saldırı ihtimalinin riskleri hakkında konuşuyor. Fakat asıl mesele Çin gibi bölgelerde merkezileşmiş karmaşık enerji birikiminin devre dışı bırakılmasıyla birlikte bitcoin ağının zarar görecek olması” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin madenciliği, karmaşık sayısal sorunların çözülerek yeni kripto para birimleri üretilmesi süreci olarak tanımlanıyor ve son tahminler bitcoin madenciliğinin tükettiği elektriğin tüm İrlanda’nın tükettiğinden fazla olduğunu gösteriyor. İklim bilimciler, 20 yıl içinde bunun küresel ısınmayı 2 derecenin üzerine çıkaracağını belirtiyor.

 

 

Çin’in büyük oranda kömür yakıtlı santrallerinde üretilen ucuz enerjisi, bu ülkeyi bitcoin madenciliği için karlı hale getiriyor. Çin, küresel bitcoin madenciliğinin ciddi bir kısmına ev sahipliği yaptığı için, bu yasak, küresel bitcoin ağı üzerinde derin bir etki yaratabilir. Ülkedeki madencilik faaliyetlerinin kaybı, bitcoin fiyatı üzerinde önemli bir etki yaratabilir.

Uzmanlar bunun bitcoin yatırımcıları açısından olumlu olabileceğini belirtiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU