Güneş enerjisinde yeni atılım: Görünmez ışıktan elektrik üretiliyor

Buluşlar mevcut ticari panellere göre daha ucuz ve verimli yeni nesil güneş pillerine yön verebilir

 Rüzgar ve güneş enerjisi maliyeti en az kaynaklar arasında gösteriliyor (Reuters)

Güneş pili teknolojisindeki iki büyük buluş Güneş'ten enerji elde etme biçimini büyük ölçüde geliştirebilir. 

Bilim insanları Nature Energy ve Nature Photonics'te yayımlanan iki çalışmanın güneş pili üretmenin maliyetini önemli ölçüde azaltacağını ve verimliliğini dönüştüreceğini söylüyor. 

Buluşlardan ilki düşük enerjili, görünmez ışığı yüksek enerjili ışığa "dönüştürmeyi" kapsıyor. Bunun amacı ise aynı miktarda güneş ışığından daha fazla elektrik üretmek.

Avustralya'daki RMIT ve UNSW Üniversiteleriyle ABD'deki Kentucky Üniversitesi'nden araştırmacılar oksijenin, düşük enerjili ışığı elektriğe dönüştürülebilen moleküllere aktarmak için kullanılabileceğini keşfetti. 

UNSW Sidney'den Profesör Tim Schmidt, “Güneşten gelen enerji görünür ışıktan ibaret değildir. Spektrum geniş; içinde bize ısı veren kızılötesi ışıkla cildimizi yakabilen ultraviyole ışık da var" dedi.

Güneş pillerinin çoğu... yakın kızılötesinden daha az enerjili ışığa tepki veremeyen silikondan yapılmıştır. Bu, mevcut cihazlarımızın ve teknolojilerimizin çoğunun ışık spektrumunun bazı bölümlerini kullanmadığı anlamına geliyor.

Söz konusu teknik, enerjiyi yakalamak için düşük enerjili ışığı emiyor ve onu görünür ışığa dönüştürüyor. Bunu yaparken de kuantum noktaları olarak bilinen küçük yarı iletkenlerden faydalanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkinci buluş da silikondan yapılmış mevcut ticari güneş pillerinden daha verimli ve stabil, yeni nesil güneş modülleri üretmek için perovskit adı verilen bir madde  türünden yararlanıyor. 

Perovskitlerden yapılan güneş pillerinin üretimi daha ucuz, ayrıca bu piller daha esnek ve hafif. Şu ana kadar malzemeyle ilgili temel mesele uzunluğu birkaç metreyi bulan güneş panelleri oluşturmak için boyutunu büyütmenin zor olmasıydı. 

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Luis Ono “Ebat büyütmek çok zahmetlidir" dedi.

Malzemedeki herhangi bir kusur daha belirgin hale gelir, dolayısıyla yüksek kalite malzemelere ve daha iyi üretim tekniklerine ihtiyacınız vardır.

Yeni bir yaklaşım enerjinin kaybolmasını ve zehirli kimyasalların çözünürken sızmasını engellemek için çoklu katmanlardan yararlanıyor. 

22,4 cm ölçülerindeki bir modül yüzde 16,6'lık verim elde ediyor. Bu, söz konusu ebattaki bir modül için epey yüksek bir oran. Ayrıca, iki bin saatlik aralıksız kullanımdan sonra bile yüksek performans seviyesini koruyor. 

Gelecekte bu teknolojiyi ticarileştirmeyi uman araştırmacılar şimdi de tekniklerini, daha geniş büyük modüllerinde test etmeyi planlıyor. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU