Ivanka Trump, Donald Trump ve Sisi buluşmasına dair bilinmesi gereken her şeyi çoktan anlattı

ABD başkanının kızının, Mısır'daki cezaevlerinin kapılarını açmak ve 60 bin siyasi tutukluyu serbest bırakmak konusunda Mısır hükümetiyle birlikte çalışmak için sabırsızlandığını sanmayın. Kaldı ki, neden sabırsızlansın?

Ivanka Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ülkesindeki kadınları güçlendirmek için reform çağrısı yaptığını ve bu konuda Mısır hükümetiyle çalışmak için sabırsızlandıklarını söyledi

Ivanka Trump, ABD başkanının kızı ve Binyamin Netanyahu'nun seçimleri kazanmasının ardından açıklanmak üzere bir Orta Doğu "barış planı" oluşturduğu iddia edilen Orta Doğu 'uzmanı' Jared Kushner'in eşi. Ayrıca, kadın siyasi mahkumları hapseden, diğerlerini 'kaybeden' ve ordusunun Tahrir Meydanı’ndaki devrim sırasında kadın göstericileri zorla bekaret testine tabi tuttuğu bir rejime destek veriyor. Pekala, Trump sirkinden daha ne beklersiniz?

Ivanka Trump, Twitter’daki övgüleriyle Mısır'a cesaret ve destek verdi. Özellikle de geçen yılki başkanlık seçimlerini Mısırlı seçmenin yüzde 97,08 desteğini alarak kazanan başkan Abdulfettah el Sisi'ye… Ve görünen o ki Ivanka, gerekli sonuçlara vardı: Seçim adildi ve insanların Başkan Sisi’yi, 2013 yılında Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk başkanını askeri bir darbeyle devirdikten sonra ne kadar çok sevdiğini gösteriyordu. Olağanüstü bir tesadüf eseri, aynı Sisi bugün (Ivanka'nın tweetinden sadece 4 gün sonra) - evet, bugün, yani Salı- Washington'da Ivanka'nın babası Donald Trump'la görüşüyor.

Peki Ivanka, Mısırlı başkan Sisi'nin Mısırlı kadınlara fiziki şiddetten korunma, emek piyasasına ‘daha çok katılım’ ve ‘teknolojik güçlenme’ için yardım sözü verdiği Kadınlar Günü konuşmasını okuduğunda, neden tweet atmasındı ki? Sisi sözlerini şu kelimelerle bitirmişti: "Mısır kendi rönesansını inşa sürecinde ve oğullarının yanında kızlarının da çabalarına ihtiyaç duyuyor."

Buna ancak amin denir! Sisi'nin konuşması, politikaya Ivanka'nın karar verdiği Beyaz Saray ofisinde açıkçası iyi karşılandı. Ivanka’ya göre bu konuşma önemliydi. Çünkü ‘Mısırlı kadınları güçlendirmeyi amaçlayan büyük reformlar’ öneriyordu. Böylece sözlerine "Bu çabaları ilerletmek için Mısır hükümetiyle çalışmayı dört gözle bekliyoruz" diyerek devam etti.

Ivanka belki de Mısır'a ilişkin geçen senenin İnsan Hakları İzleme Raporu'na göz atmıştır. Raporda şunlar vurgulanıyor:

"Mısır hükümeti kadınları ve genç kızları cinsel ve cinsiyete dayalı şiddetten korumakta başarısız oldu. Hatta bazı durumlarda bunları açıkça dile getirdikleri için mağdurları cezalandırdı. (...) 9 Mayıs'ta, aktivist Amal Fathi, Facebook sayfasında (...) hükümetin kadınları koruyamamasını eleştiren bir video yayımladı. Ertesi gün hükümet yanlısı ve devlete ait medya kuruluşları, Fathi'ye karşı karalama kampanyası başlattı ve kadın 11 Mayıs'ta yetkililerce tutuklandı."

Kahire mahkemesi 6 ay önce Fathi’yi sahte haber yayımladığı gerekçesiyle 2 yıl hapse mahkum etti. Evet, Ivanka'nın babasının da New York Times'taki düşmanlarını bu tür gerekçelerle kodese tıkmak istediğini biliyorum. Ama Ivanka, raporun bu utanç verici bölümünü okumadı mı? Diğer kadın hakları savunucuları ve liderleri de -Mozn Hassan ve Azza Süleyman- aktivizm nedeniyle yargılanmayı bekliyor. 2 yıl önce çıkarılan ve kadın sünnetini yasaklayan yasalar dahi kızların hayatlarını ve sağlıklarını yeterince koruyamıyor.

Bu arada Ivanka’nın Mısır'daki cezaevlerinin kapılarını açmak ve 60 bin siyasi tutukluyu serbest bırakmak konusunda Mısır hükümetiyle birlikte çalışmak için sabırsızlandığını sanmayın elbette. Kaldı ki, neden sabırsızlansın? Sisi, 2 ay önce Amerikan televizyon izleyicisine Mısır'da hiç siyasi mahkum olmadığını söylemedi mi?

İşkence yok; polis şiddeti ve polis hücrelerinde tecavüz yok; kadın mahkumlara cinsel taciz yok. Hiç yok... Barışçıl gösteriler yaptığı için, kadın hakları aktivisti veya tutuklu eşi olduğu için gözaltına alınan 69 Mısırlı kadına dair en ufak bilgi yok. Geçen yılın sonuna kadar ‘terörist listelerinde’ yer alan 150'den fazla kadına ya da siyasi sebeplerle üniversitelerinden atılan 500 Mısırlı kadın öğrenciye dair de tek bir kelime yok. İvanka tarafında da hiç kurumsal hafıza yok. 2011’deki Tahrir eylemlerinde Sisi ordusunun genç kadınlara nasıl zorla bekaret testi yaptığını hatırlatacak küçük bir tarih kitabı bile yok.

O sıralar CNN -şu mükemmel sahte haber ağı- kimliği açıklanmayan Mısırlı bir generalle röportaj yapıyordu. General bu testleri, "Tutuklanan kızlar senin ya da benim kızlarım gibi değil. Kendilerine karşı cinsel tacizde bulunduğumuzu ya da tecavüz ettiğimizi iddia etmelerini istemedik. Bu yüzden de bakire olmadıklarını en başında kanıtlamak istedik. Bunlar Tahrir Meydanı'nda erkek protestocularla aynı çadırlarda kamp kuran kızlardı” diyerek aklamaya çalıştı.

Uluslararası Af Örgütü daha sonra, ordunun fuhuş suçlamasıyla tehdit ettiği ve zorla bekaret testi yaptırdığı 18 genç kadını bulmuştu.

Aralık 2011'de cep telefonlarıyla çekilen video görüntüleri, Mısırlı polis memurlarının genç bir kadına saldırdığını, yarıya kadar soyduklarını ve bir asker göğüslerine basmadan önce Tahrir Meydanı boyunca sürüklediklerini gösteriyor. Üzerinde sadece bir kot pantolon ve sütyen olduğu halde sırt üstü yatar vaziyette bırakıldı. Mısır ordusu daha sonra sadece ‘ihlallerden’ bahsetti. Ancak o dönem, bir general basın toplantısında “Bir çadırda genç erkeklerle kızlar vardı. Bu rasyonel mi? Uyuşturucu vardı; dikkat edin!" diyordu.

Evet, sanırım bütün bunlar Ivanka'nın dikkatinden kaçtı. Zaten bu küçük aşırılıklardan dolayı kesinlikle Sisi'yi suçlayamazdı. Ne de olsa, Sisi o zamanlar sadece Mısır ordusunun askeri istihbaratının başıydı. İşte buyurun: Trump, Sisi'nin ‘harika bir iş’ yaptığını ve bugün Washington'daki görüşmede ‘bölgesel istikrarın bir göstergesi’ olarak Mısır'ın rolünü tartışacağını söylüyor. Açıkçası bu övgü yarışının bir sonu yok.

Ancak şurası da kesin ki Sisi ve Trump, kendilerini yeterince ‘güçlendirilmiş’ hissediyor. Bunu bir de Ivanka'dan duymaya ihtiyaçları yok.


 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU