Ağzı ve bağırsakları olmayan canlılar nasıl besleniyor?

Paracatenula adlı kurtçuğun içinde, hayatta kalması için gereken her şeyi sağlayan bir bakteri yaşıyor

Paracatenula kurtçuğunun beyaz rengi, içinde yaşayan simbiyoz bakterilerden kaynaklanıyor / Oliver Jäckle - Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsü

Bilim insanları, ağzı veya bağırsakları olmayan kurtçukların nasıl hayatta kaldığına dair gizemi çözdü.

Sıcak okyanus sularında yaşayan ve ‘Paracatenula’ olarak bilinen bu küçük canlıların, tüm imkansızlığa rağmen iyi beslendiği biliniyor.

Araştırmacılara göre bu gizemin kaynağı, kurtçukların vücudunda yaşayan ve onlara düzenli olarak besleyici kimyasallar sağlayan bakteriler.

Uzmanlar, bakteri ve kurtçuk arasındaki ilişkinin en az 500 milyon yıldır sürdüğünü ve kurtçuğun bildiğimiz anlamda beslenme ihtiyacını zamanla yitirdiğini belirtti.

Almanya’daki Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsü’nün öncülük ettiği araştırma ekibi, bu ilişkiyi anlamak için söz konusu canlıları derinlemesine inceledi.

Araştırma sonuçlarına, Proceedings of the National Academy of Sciences adlı akademik yayında yer verildi.

Buna göre, simbiyotik olarak bilinen bu bakteri, kurtçuğun hayatta kalması için gereken yağ, protein ve şeker gibi yaşamsal besinleri tedarik edebiliyor.

Başyazar Dr. Harald Gruber-Vodicka, “Kısıtlı gen yapısına rağmen bu kadar farklı maddeyi üretebilen ve içinde yaşadığı canlının kullanımına açan bir bakteri... Diğer simbiyozların hiçbirinde buna benzer bir şey görmedik” dedi.

Uzmanlara göre, söz konusu bakteri bu bileşimleri üretirken, karbondioksitle birlikte hidrojen sülfürden çıkan enerjiyi kullanıyor.

Öte yandan, buna benzer diğer simbiyozlarda, ev sahipliği yapan organizmanın besleyici maddeleri almak için içinde yaşayan bakteriyi sindirdiği biliniyor.

Ancak uzmanlar, Paracatenula ve bakterisinin daha dengeli ilişki kurduğunu ve bakterinin gerekli besinleri kurtçuğa damlacık şeklinde ‘servis ettiğini’ belirtti.

Bu beslenme biçimini ‘meyve bahçesine’ benzeten Dr. Gruber-Vodick, konuyla ilgili şunları aktardı:

“Bu bakteri kurtçuğun toplaması için devamlı meyve veriyor. Diğer simbiyozlarsa, bakterilerin tamamen biçildiği bir mısır hasadına benziyor. Oradaki kurtçuk beslenmek için bakteri hücrelerinin çoğunu sindiriyor.”

Dr. Gruber-Vodick’e göre, bu araştırmalar bakterilerle hayvanlar arasındaki ilişkinin doğasını anlamak için anahtar niteliğinde.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU