Cinsel sadırıyla suçlanan Mardin Milletvekili Tuma Çelik, HDP'den ihraç edildi

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Merkez Disiplin Kurulu'nun Tuma Çelik hakkında partiden "kesin çıkarma" kararı verdiğini açıkladı

Tuma Çelik / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısıyla HDP Merkez Disiplin Kurulu'nun Tuma Çelik hakkında aldığı kararı duyurdu. 

Oluç, Disiplin Kurulu'nun Tuma Çelik'e dair partiden "kesin çıkarma" kararı verdiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çelik cumartesi yaptığı açıklamada partisinin zarar görmemesi ve iddianın suiistimal edilmemesi için HDP’den istifa ettiğini duyurmuştu.

"Partimin zarar görmemesi için istifa kararı aldım"

Olayın savcılığa intikal etmesinin ardından hazırlanan fezlekenin meclise ulaştığını ve ilgili komisyonda gündeme alındığını hatırlatan Çelik, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ortaya çıkan bu gelişmelerden sonra, olayın siyasi bir kumpasa dönüşeceği bilinciyle kamuoyunu aydınlatma ihtiyacını duydum. Bu nedenle, partimin zarar görmemesi ve bu iddianın suistimal edilmemesi için HDP’den istifa etme kararını aldım.”

Çelik nitelikli cinsel saldırı ile suçlanıyor

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı HDP'li Tuma Çelik hakkındaki nitelikli cinsel saldırı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 102. maddesi kapsamında dosya hazırlamıştı.

24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde Mardin'de seçim çalışmaları kapsamında bir derneğin toplantısına katılan Çelik, toplantının yapıldığı binada bir kadına tecavüz etmekle suçlanıyor.

Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerince oluşturulan Karma Komisyon'un çarşamba günü toplanarak Çelik'in dosyasını görüşeceği belirtildi.

Çelik'in istifasıyla HDP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 57'ye düştü.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU