Saddam Hüseyin döneminin son Savunma Bakanı Haşim cezaevinde kalp krizinden hayatını kaybetti

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminin son Savunma Bakanı Haşim, tutuklu bulunduğu, ülkenin güneyindeki En-Nasıriye kentinde yer alan El-Hut Hapishanesi'nde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi

Sultan Haşim / Fotoğraf: AFP

Irak’ta Zikar Valiliği Sağlık Departmanı'nda görevli sağlık asistanı Casim es-Saadi, yaptığı açıklamada, "Eski Savunma Bakanı Sultan Haşim, El-Hut Hapishanesi'nde geçirdiği kalp krizi sonrası sağlığının kötüleşmesi nedeniyle bu akşam saatlerinde hayatını kaybetti" dedi. 

Saadi, Sultan Haşim'in birkaç yıldır birçok kronik hastalıktan muzdarip olduğunu ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak’ın girdiği bütün savaşlara katılmıştı

Saddam Hüseyin döneminin önde gelen isimlerinden 1944 doğumlu Sultan Haşim, 80'li yıllardan bu yana Irak'ın girdiği bütün savaşlara katılmıştı. Bunlar arasında Irak-İran savaşı ile birinci ve ikinci Körfez savaşları yer alıyor.

Haşim ayrıca, Saddam Hüseyin'in 1990'da Kuveyt'i işgal etmesinin ardından 1991'de uluslararası koalisyon güçleriyle ateşkes görüşmeleri sırasında Irak heyetine başkanlık etmişti. 

1995-2003 yıllarında Saddam döneminin son Savunma Bakanı olarak görev yapan ve ABD'nin arananlar listesinde yer alan Haşim, 2003 yılında ABD güçlerine teslim olmuş, 2017'de çıkarıldığı mahkemede hakkında idam kararı verilmiş ancak Irak makamlarının onaylamaması nedeniyle hüküm şu ana kadar infaz edilmemişti.

Eski Baasçılar serbest bırakıldı

Geçen temmuz ayında da 2003 yılından beri tutuklu olan Saddam Hüseyin’in damadı ve Kabileler ile Aşiretler Dosyası’ndan sorumlu olan Cemal Mustafa Abdullah es-Sultan cezasını tamamladığı için serbest bırakılmıştı.

Es-Sultan’ın yanı sıra Saddam döneminin Basra Valisi olan Velid Hamid Tevfik el-Tikriti ile özel kuvvetler komutanı Berzan Abdulğafur Süğleyman Mecid de serbest bırakılmıştı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU