Dekor avcılığına karşı kitlesel protestolar yapılacak

Eylemciler, tehlike altındaki yaban hayatına yönelik avlanmaya ve hayvanların vücut parçalarının dekor amaçlı satışına karşı kitlesel protesto hazırlığında

Dünyanın dört bir yanından göstericiler, tehlike altındaki yaban hayatına yönelik avlanmayı ve hayvanların vücut parçalarının dekor amaçlı satışını 70 şehirde protesto edecek.

Eylemciler, Cumartesi günü düzenlenecek eş zamanlı eylemlerde, dünya liderlerini aslan, zürafa, fil ve gergedan gibi türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan yasal boşlukları kapatmaya çağıracak.

Protestolardan bazıları, Birmingham, Bristol ve Londra'da gerçekleşecek.

 

 

Londra'da toplanacak yüzlerce gösterici, aralarında Uzay Yolu (Star Trek) oyuncusu William Shatner'ın da bulunduğu birçok ünlünün imzaladığı mektubu, İngiltere Başbakanı Theresa May'a iletmek için Downing Caddesi'nde yürüyecek. Mektupta, hükümetin gerekli adımları atması konusunda halktan büyük destek göreceği belirtiliyor.

Dekor Avclığını Yasaklama Girişimi'ne (CBTH) göre İngiltere, yaban hayatının yok olmasına izin verdiği gerekçesiyle süreçten en çok sorumlu tutulan ülkeler arasında. 

Buna göre, İngiltere'nin dekor avcılığına yönelik esnek yasaları, son 10 yılda aslan, leopar, su aygırı, ayı ve zebralardan oluşan 2 bin 500 hayvana ait vücut parçasının ithal edilmesine yol açtı.

Hayvan hakları savunucuları, avcıların 1980'lerden bu yana, dünya çapında 100 bin Afrika filine ait 'av hatırası' edindiğini ifade ediyor.

CBTH verilerine göre bu dönemde, dünyadaki fil nüfusu 1,3 milyondan 400 bine kadar düşerken, fildişi avcılığıysa 1985 - 2015 yıllarında tam 12 kat arttı.

Bunun yanı sıra, biyolog Ian Redmond, dekor avının, turistler ve film yapımcılarının yoğun ilgi gösterdiği bir faaliyet olduğunu ve bu faaliyetin en güçlü genlere sahip hayvanların ölümüne yol açtığını söyledi.

Raymond'a göre, fil sürülerindeki ekstrem hava şartlarında hayatta kalma bilgisine sahip yaşlı fillerin öldürülmesi, grubun tamamının hayatta kalma şansını azaltıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu'na (CITES) üye ülkelerin liderlerini hedef alan gösterilerin, önümüzdeki ay Sri Lanka'da yapılacak CITES toplantısının ardından yapılması planlanıyor.

Toplantıda  Afrika ülkelerinin fillerin korunmasına yönelik maddeleri esnetmesi ve fildişi ticaretini yeniden başlatması bekleniyor.

CITES ayrıca, avcıların nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanları öldürmesine de olanak sağlıyor.

Bu tür uygulamalara son verilmesini talep eden eylemciler, koruma altındaki hayvanların öldürülmesinin yanında, parçalarının satışı için çoğaltılmasının da yasaklanmasını istiyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU