Uluslararası Uzay İstasyonu'nu bakteriler ve mantarlar sardı

NASA bilim insanlarına göre mikroplar Dünya'daki kamu binalarında bulunanlarla benzerlik taşıyor

1998’de inşa edilen Uluslararası Uzay İstasyonu'nu 222'den fazla astronot ziyaret etti 

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) hastalıklara neden olabilecek, antibiyotik direncine yol açabilecek ve hatta uzay aracını paslandırabilecek bakteri ve mantarlarla dolu olduğunu ortaya koyan yeni bir çalışma yayımlandı.

1998’de inşa edilen ve yörüngesi Dünya'dan yaklaşık 250 mil (402 km) uzakta olan istasyonu 222'den fazla astronot ziyaret ederken, Ağustos 2017’ye kadar yılda 6 kereye varan ikmal görevleri gerçekleştirildi.

NASA bilim insanları mikropların esas olarak insanlardan geldiğini ve Dünya'daki kamu bina ve ofislerinde bulunanlara benzer olduklarını keşfetti.

Kapalı uzay sistemlerinin iç yüzeyinde gizli bakteri ve mantarların kapsamlı bir tutanağını sunan bu ilk çalışma Microbiome isimli hakemli yayında yer aldı.

Çalışmanın yazarlarından biri ve aynı zamanda NASA Jet İtiş Laboratuvarı'nda kıdemli araştırmacı bilim insanı Dr. Kasthuri Venkateswaran, "ISS mikro yerçekimine, radyasyona, yüksek karbondioksite ve HEPA filtreleriyle hava devirdaimine maruz kalan hava geçirmez bir kapalı sistem ve 'ekstrem çevre' olarak kabul edilir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mikropların ekstrem çevre koşullarında hayatta kaldığının ve hatta geliştiğinin bilindiğine dikkat çeken Dr. Venkateswaran, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki mevcut mikropların istasyonun kuruluşundan bu yana var olabileceklerini belirtti. Diğerlerinin ise yeni astronotlar veya ikmallerle birlikte gelmiş olabileceğini ifade eden Dr. Venkateswaran sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzay uçuşu esnasında bozulan bağışıklık sistemi ve Dünya'daki sofistike tıbbi müdahalelerin olmaması sebebiyle, iç mekandaki mikrobiyomun insan sağlığı üzerindeki etkisi astronotlar için daha önem kazanıyor.”

Mars'a gelecekte yapılacak uzay seyahatleri gibi insanoğlunun evrene yayılacağı yeni bir çağın yaklaşmasına dikkat çeken Dr. Venkateswaran, “Kapalı uzay çevresindeki mikrobiyomun, bu tarz eşsiz çevrelerde ne tür mikroorganizmaların çoğalabileceğinin, ne kadar uzun hayatta kalıp kurtulabileceklerinin ve insan sağlığıyla uzay aracı yapısı üzerindeki etkilerinin tespit edilebilmesi için detaylıca incelenmesi gerekiyor" dedi.

 

 

Araştırmacılar bu çalışmanın, derin uzayda insan yerleşimine dair NASA gerekliliklerini karşılayan güvenlik önlemlerinin iyileştirilmesinde kullanılabileceğini belirtiyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU