Üreticiler, "zam şampiyonu" sarımsak için hırsızlara karşı gece nöbeti tutuyor

Geçen aylarda fiyatı 100 oraya kadar çıkan sarımsağın hasadı başladı. Üreticler kurumaya bıraktıkları sarımsak için gece nöbet tutuyor

Fotoğraf: Pixabay

Son dönemde fiyatı en çok artan ürünlerden biri de sarımsak.

Geçtiğimiz aylarda fiyatı 100 liraya kadar çıkan sarımsak için şimdi hasat zamanı.

Sarımsak bugünlerde tezgahta 30 liraya satılıyor. Ürünün kilosu 2017'de 1 liraya kadar düşmüştü.  

Türkiye’nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde sarımsak üreticileri hırsızlara karşı gece tarlalarında nöbete de başladı.

Ürünlerin kuruması için sarımsaklarını 10 gün tarlada bırakan çiftçiler, bu süre içinde hırsızlık yaşanmaması için gündüz hasadını yatıkları sarımsakları geceleri tarlada nöbet tutarak koruyor. 

Sarımsak üretiminin yoğun olarak Ayvalı köyü Sabri Karabacak, Taşköprü sarımsağının şubat ve mart aylarında dikiminin yapıldığını, temmuz ayının ilk haftasından itibaren de hasadına başlandığını söyledi.

'Geceleri sabaha kadar tarlada bekliyoruz'

Sarımsağın zor ve zahmetli bir ürün olduğunu belirten Karabacak, "Sarımsakların hasadını yaptık, hırsızlık olayı olmaması için geceleri sabaha kadar tarlalarda bekliyoruz. Sarımsağın kuruması 8-10 gün sürüyor. Bu süreyi tarlalarda geçiriyoruz" dedi.

Üreticilerden Turhan Başören de hırsızlık olmaması için tarlalarının etrafında sabaha kadar dolaştıklarını anlattı. Başgören, "Tarlada yorulduğumuz zaman traktör ya da arabamızda bekliyoruz. Arabamıza ya da traktörümüzün içine yatak atıp içeride dinleniyoruz" diye konuştu.

Sarımsağın geçim kaynakları olduğunu vurgulayan Tevfik Şanal da hırsızlık yaşanmaması için sarımsaklar kuruyuncaya kadar nöbetlerine devam edeceklerini söyledi.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU