AB Zirvesi'nde ülkeler arasında anlaşmazlık… İtalya Başbakanı Conte: Müzakerelerde durmuş vaziyetteyiz

İtalya Başbakanı Conte, Brüksel’de iki gündür devam eden zirvenin öngörülenden de zorlu geçtiğini ifade etti

Fotoğraf: AA

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde Kovid-19'un ekonomideki etkilerine yönelik kurtarma programı ve 2021-2027 bütçesi müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Facebook hesabından görüntülü mesaj paylaşarak zirveye ilişkin bilgi veren Başbakan Conte, Brüksel'de iki gündür devam eden zirvenin öngörülenden de zorlu geçtiğini vurguladı.

Conte, "Müzakerelerde durmuş vaziyetteyiz. Bu, durumun beklenenden daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Bir sentez arıyoruz ve bulmalıyız, çünkü bu herkesin yararınadır" ifadelerini kullandı.

Hollanda ve "tutumlu" olarak anılan başka ülkelerin muhalefetiyle yüzleştiklerini ifade eden Başbakan Conte, "Onlar, bu krize böylesine tutarlı bir cevap verme ihtiyacı olduğu görüşünü paylaşmıyorlar. Halen tartıştığımız pek çok konu var ama şu anda bir çözüm bulamıyoruz" diye konuştu.

Bu arada, İtalyan haber ajansı ANSA'ya bilgi veren İtalyan kaynakları, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin kurtarma fonlarının münferit ülkelerin kullanımına izin verilmesi için konseyde "oy birliği" şartı aranmasında ısrar ettiğini ancak, bunun İtalya tarafından "kabul edilemez" bulunduğunu aktardı.

AB Komisyonu'nun gündeme getirdiği 750 milyar avroluk kurtarma programının boyutu, içerisindeki hibe ve kredilerin miktarı ve bunlara yönelik denetim mekanizması konusunda üye ülkeler konusunda büyük anlaşmazlık yaşanıyor. İtalya, İspanya ve Fransa'nın başını çektiği Kovid-19'dan en çok etkilenen ülkeler, söz konusu programın bir an önce onaylanmasını isterken, Hollanda, Danimarka, Avusturya ve İsveç gibi üye ülkelerin programa yönelik itirazları müzakerelerin zorlu geçmesine yol açıyor.

Müzakerelerdeki tıkanıklığı aşmak için zaman zaman ikili görüşmelerle zirveye ara veriliyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU