AK Parti'nin umudu Büyükçekmece'de 31 Mart öncesi ve sonrasında ne oldu?

AK Parti İstanbul'un 38 ilçesinde oyların tümünün tekrar sayılması, Büyükçekmece'de ise seçimin iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu

31 Mart'ta İstanbul'da 10 milyon 560 bin 963 seçmen için 31 bin 124 sandık kuruldu / Fotoğraf: AA

AK Parti’nin, seçimin üzerinden geçen birinci haftanın sonunda İstanbul’un Büyükçekmece hariç 38 ilçesinde tüm oyların yeniden sayılmasını talep etmesiyle gözler Yüksek Seçim Kurulu’na çevrildi. Adalet ve Kalkınma Partisi talebini “Büyükçekmece hariç” olarak yaptı çünkü Büyükçekmece özelinde farklı bir talep daha önce Yüksek Seçim Kurulu’na iletildi. AK Parti ilçede seçimin iptalini talep ediyor.  
 


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un sosyal medya hesabından yaptığı bu açıklamanın 3 gün öncesinde de “Büyükçemece’de tüm oylar sayılsın” talebi ile İl Seçim Kurulu’na başvuru yapılmıştı. İl Seçim Kurulu bu başvuruya hızla yanıt verdi ve reddedildiğini duyurdu. Ret gerekçesi olarak da seçimlerin tamamlanmış olmasını gösterdi.

Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un Büyükçekmece ile ilgili parti başvurusunu açıklarken öne sürdüğü iddia ise konuşulmaya devam etti. Yavuz, Büyükçekmece’de usulsüz seçmen kaydı yapıldığını ileri sürdü:

“Bu süreç seçimlerden önce başlayan bir süreçtir. Hatta usulsüz seçmen kaydı ile ilgili olarak Büyükçekmece Nüfus Müdürü tutuklanmıştır.”

AK Partili Yavuz, basın açıklamasındaki bu sözlerine düzeltmeyi Twitter’dan yaptı. Tutuklanan kişinin nüfus müdürü değil memur olduğunu duyurdu. 
 


Her basın toplantısında Büyükçekmece'deki seçim sonrası sürece ve ilçeye yönelik iddialara yer veren Ali İhsan Yavuz sayı da verdi. "11 bin 186 kişinin ikamet kaydının Büyükçekmece'ye getirildiğini tespit etmiş bulunmaktayız" dedi. 

AK Partili Yavuz'un verdiği bu rakama CHP'den yanıt geldi. Cumhuriyet Halk Partisi yaptığı açıklamada, Büyükçekmece'de 24 Haziran 2018 seçimlerindeki seçmen ile 31 Mart'taki seçmen sayısı arasındaki farkın 2 bin 310 olduğunu duyurdu ve süreç ile ilgili bilgi verdi. 
 

 


Büyükçekmece'de 31 Mart öncesi ve sonrasında ne oldu?

Büyükçekmece'de seçmen taşıma iddiaları doğrultusunda AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı 5 Nisan'da seçimlerin iptal edilmesini istedi. İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz dilekçesinde, İlçe Nufüs Müdürlüğü’nde görevli M.Ö.S., ile CHP adayının akrabası olduğu iddia edilen H.A.’nın usulsüz seçmen kaydı yaptığı gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi. Dilekçede Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir soruşturma yürüttüğü ifade edildi:

“Tespit edilen usulsüz kayıtlar ile sadece bu kişi tarafından İstanbul içi ve İstanbul dışı 21.000 sahte seçmen nakli ile organize bir şekilde seçim sonuçlarının değiştirildiği, İlçe Belediye Başkan adayımız Mevlüt Uysal'ın kazanmış olduğu seçimin kaybettirildiği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Binali Yıldırım'ın seçilmesinin engellendiği ortaya çıkmıştır.”

Büyükçekmece’deki bu süreç 2019’un Ocak ayında yaşandı. Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre Büyükçekmece İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde görevli personel boş konutlara nüfus kaydı yaptığı için “Resmi evrakta sahtecilik” suçundan tutuklandı. 19 Ocak tarihinde geçen haberde M.Ö.S isimli memurun, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında ilk belirlemelere göre 354 kişiyi kaydettiğinin belirlendiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı haberde, M.Ö.S.'nin Büyükçekmece Belediyesi'nde çalışırken 2 yıl önce geçici olarak nüfus müdürlüğünde görevlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Memur tutuklandı.

7 Mart 2019 tarihli Sabah gazetesi haberinde ise, Büyükçekmece'de seçmen sayısında 17,5'lik bir artış olduğu iddia edildi. AK Parti İlçe Başkanlığı'nın bin 200 seçmen kaydını silme talebi sonucu aralarından 800 seçmen kaydının silindiği yazıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Faik Öztrak Büyükçekmece ile ilgili iddiaların gündeme taşınmasının ardından yaptığı açıklamada bunun planlanmış bir senaryo olduğunu söyledi ve FETÖ’nün siyasi ayağına vurgu yaptı:

"AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığının 'usulsüz seçmen kaydı' iddiasıyla oradaki seçimlerin iptalini talep ettiği haberi son derece ilginçtir. İşlerin nereye doğru gitmekte olduğunu da göstermektedir. Evet, İl Seçim Kurulu talebi uygun görmemiştir ama anlaşılan kafalarda böyle bir senaryo yavaş yavaş yazılmaya başlanmıştır. Geçersiz oylardan seçimi alamayacağını görenler, şimdi seçimi iptal etme hamlelerine girişmektedirler. Hiç kimse kusura bakmasın, tüm bu yaşananlar sandıkta oy çalamayanların şimdi seçimi çalmaya niyetlendiklerini açık seçik ortaya koymaktadır… Anlaşılan planlanmış bir senaryo seçimin ertesi gününden itibaren uygulamaya konmuştur. Bugüne kadar FETÖ'nün ortaya çıkarılamayan siyasi ayağı, şimdi düğmeye basmıştır. Ordumuzun kozmik odasına operasyon çekenler, bu defa da milletin iradesine musallat olmaya çalışmaktadır."

İstanbul’un genelinde süren yeniden sayım gerginliği Büyükçekmece’de bir adım önde devam ediyor. Zira AK Parti kesin olmayan rakamlara göre 4 bin 182 oy ile kaybettiği Büyükçekmece’de seçimin iptal edilmesini istiyor.

Kadir Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan ayrılması ile boşalan koltuğa oturan ve seçimde Büyükçekmece'den aday olan Mevlüt Uysal sandıktan ikinci isim olarak çıktı.

Büyükçekmece’de 31 Mart 2019 yerel seçimi

Toplam seçmen: 174 bin 661
Kullanılan oy: 148 bin 68
Geçerli oy: 144 bin 733

CHP’li Hasan Akgün
Yüzde 50,34 / 72 bin 853 oy

AK Partili Mevlüt Uysal
Yüzde 47,45 / 68 bin 671 oy

Fark: 4 bin 182

Büyükçekmeceliler 30 Mart 2014 yerel seçiminde de CHP demiş, yüzde 3’lük oy farkı ile AK Partili Celal Babayiğit Mevlüt Uysal gibi sandıktan ikinci isim olarak çıkmıştı.

Büyükçekmece’de 30 Mart 2014 yerel seçimi

Toplam seçmen: 149 bin 971
Kullanılan oy: 133 bin 130
Geçerli oy: 127 bin 127

CHP’li Hasan Akgün
Yüzde 47,6 / 60 bin 470 oy

AK Partili Celal Babayiğit
Yüzde 44,9 / 57 bin 26 oy

Fark: 3 bin 444

DAHA FAZLA HABER OKU