Hamileyken egzersiz yapmak çocuğunuzu obeziteden koruyor

Yeni araştırma, hamilelik sürecindeki egzersiz eksikliğinin çocukları obeziteye yatkınlaştırabileceğini gösteriyor

Bulgular, bir grup gebe fare üzerinde yapılan deney sonucu elde edildi

Hamilelikte egzersiz yapmanın bebekleri ileriki hayatlarında obeziteden koruyabileceğini ortaya çıkaran yeni bir araştırma yayımlandı.

Önceki çalışmalar, obez kadınların hamilelikleri sırasında egzersiz yapmasının çocuklarına fayda sağladığını göstermişti. Ancak son araştırma bu durumun obez olmayan kadınlar için de geçerli olduğunu ilk kez ortaya koydu.

Çalışmayı yürüten Washington State Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Jun Seok Son şunları söyledi:

“Bulgularımıza dayanarak obez ya da diyabetli olsunlar ya da olmasınlar, kadınlara hamilelikleri sırasında düzenli olarak egzersiz yapmalarını öneriyoruz çünkü egzersiz, çocuklarının metabolik sağlığına fayda sağlıyor.”

Jun Seok Son, sağlıklı kadınların hamilelik süreçlerindeki egzersiz eksikliğinin çocuklarını obeziteye yatkınlaştırabileceğini ve bu eksikliğin kısmen termojenik fonksiyona zarar verme yoluyla metabolik hastalıklarla bağlantı kurduğunu belirtti.  

Araştırmacılar, her sabah 60 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapan gebe farelerin yavrularını inceledi. Egzersiz yapmayan farelerden doğan yavrular kontrol grubu olarak kullanıldı.

Sütten kesme sırasında egzersiz yapan farelerin yavrularında, kontrol grubundakilere göre kahverengi yağ dokusuyla ilişkili protein seviyelerinde artış görüldü. Bu doku türü, yağ ve şekeri ısıya dönüştürüyor.   

Araştırmacılar ayrıca egzersiz yapan grupta daha yüksek vücut ısısı gözlemledi ve gruptaki farelerin kahverengi yağ dokularının daha etkin olduğunu ya da daha yüksek termojenik fonksiyona sahip olduğunu belirterek bu durumun obezite ve metabolik sorunları önlediğine işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan yavrulara sütten kesilmelerinin ardından 8 hafta boyunca yüksek yağlı bir beslenme programı uygulandı.

Egzersiz grubundaki fareler sadece daha az kilo almakla kalmadı aynı zamanda diyabet, karaciğer yağlanması gibi metabolik hastalıklara ilişkin daha az belirti gösterdi.

Araştırmacılar, egzersiz yapan annelerin çocuklarında metabolik sağlığın iyileştirilmesinden sorumlu biyolojik mekanizmayı daha iyi anlamak için ek çalışmalar yapmayı planlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU