Yatmadan önce ekrana bakmak gençlerin zihin sağlığını sanıldığı kadar etkilemiyor

Yeni araştırmaya göre saatlerce ekrana maruz kalmakla gençlerin zihin sağlığı arasında bir bağlantı bulunmuyor

Cihazlardan yayılan "mavi ışığın" sağlık üzerindeki etkisine dair yaygın endişeler var (Nicepik) 

Ekran önünde geçirilen zamanın ergenler üzerinde sanıldığı kadar etkili olmadığını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmada İrlanda, İngiltere ve ABD’den 17 binden fazla çocuk ve ergen incelendi. Araştırmanın sonunda gün içinde ve hatta uyku öncesinde saatlerce ekrana maruz kalmakla gençlerin zihin sağlığı arasında bir bağlantı bulunmadığı ortaya çıktı.

Araştırma ekibi “açık delillerinin” medyada yer alan yanıltıcı haberlere ve ekran önünde geçirilen zamanın tehlikelerine ilişkin tartışmalara karşı koymasını umduğunu belirtti. Ekip ayrıca bulguların ebeveynlerin endişelerini de gidermesine yardımcı olacağını vurguladı.

Araştırmanın eş yazarı Profesör Andrew Przybylski konuyla ilgili şunları söyledi:

Psikoloji bilimi ekran kullanımı ve ergen sağlığı arasındaki ilişkiyi anlamada kullanılabilecek güçlü bir araç olabilir ancak dijital teknolojiler hakkında artan endişelere ilişkin hala halka düzenli olarak yüksek kaliteli, şeffaf ve objektif araştırmalar sunamıyor.

Üç veri setini analiz eden araştırmacılar, ekran zamanının kullanıcı tarafından raporlanması ve gençlerin tuttuğu zaman kullanımı günlükleri gibi önceki testlerde uygulanmayan daha sıkı prosedürler yürüttü. İnsanlar teknoloji kullanımlarını geriye dönük raporladığında büyük çoğunluk harcadıkları zamanı önemli ölçüde ya düşük ya da fazla tahmin etme eğiliminde oluyor. Bu nedenle yeni araştırmadaki bu prosedürler önem kazanıyor.

Profesör Przybylski “Yaklaşımımızın, teknolojinin psikolojik incelemesi üzerine yapılan yeni araştırmalar için yeni bir temel oluşturmasını umuyoruz” dedi.

Psychological Science adlı bilimsel yayında yer alan araştırma, cihazlardan gelen “mavi ışığın” zararlı olduğu ve uykuyu bozabileceği yönündeki spekülasyonların gündemde olduğu bir dönemde geldi.

İngiltere merkezli Kraliyet Üniversitesi Pediyatri ve Çocuk Sağlığı Bölümü’nden (The Royal College of Paediatrics and Child Health - RCPCH) Dr. Max Davie “Ekran kullanımı ve ergen sağlığı konusundaki tartışmalar her zaman verilerle ilgili fazla görüşten muzdarip olmuştur. Bu makale bu dengesizliği düzeltmeye yardımcı oluyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Davie ayrıca yeni çalışmanın yatmadan önce ekran önünde geçirilen zamana dair düşünceyi sorguladığını da belirtti.

RCPCH, ocakta yayımladığı kendi raporunda ekran zamanının tehlikelerinin abartıldığı sonucuna varmış ancak çocukların yatmadan bir saat önce ekranları kapamaları gerektiğini vurgulamıştı.

Konuyla ilgili konuşan Dr. Davie şunları söyledi:

Bunların hiçbiri ekran süresinin bireysel durumlarda aşırı olamayacağını önerme amacında değil. Ailelerin bu yılın başlarında yayımlanan raporumuzu takip etmesini tavsiye ediyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU