Büyük Set Resifi’ndeki 'bebek mercanların' sayısı küresel ısınma nedeniyle yüzde 90 düştü

“Şimdiye dek Büyük Set Resifi’nin yok olamayacak kadar büyük olduğunu düşünüyorduk”

Son yıllarda yaşanan mercan ağarmaları resifleri kurtarmak için hızla harekete geçilmesi gerektiğine işaret ediyor

Yıkıcı sıcak hava dalgalarının, Büyük Set Resifi’nde ortaya çıkan bebek mercanların sayısını yaklaşık yüzde 90 azalttığı ortaya çıktı.

Yeni araştırmaya göre, “şimdiye kadar kaydedilen en büyük mercan ölümleri” bölgedeki iklim değişikliğinden kaynaklanan yükselen okyanus sıcaklıklarıyla bağlantılı.

Bilim insanları, yetişkin ve larva mercanların büyük bir darbe almasıyla Büyük Set Resifi’nin ısınan ve olağanüstü hava koşullarında gelecekte hayatta kalmasının muhtemel olmadığına dair endişelerini dile getirdi. Araştırmacılar, resifi art arda etkileyen 2 yıkıcı sıcak hava dalgasının ardından larva mercanının azalmasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Avustralya merkezli James Cook Üniversitesi'nin ARC Mercan Resif Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nden araştırmanın başyazarı Profesör Terry Hughes şunları söyledi:

“Ölü mercanlar bebek yapamazlar. 2016 ve 2017’de küresel ısınma nedeniyle benzeri görülmemiş bir oranda yetişkin mercan kaybının ardından Büyük Bariyer Resifi’ne yerleşen yeni mercan sayısı yüzde 89 azaldı.”

Sert yapılarıyla bilinen mercanların ürettiği küçük larvalar okyanus yüzeyinde süzüldükten sonra resife yerleşip büyüyor. Bazı mercan çeşitleri ısı dalgalarından daha çok etkilenirken, ebeveynlerine daha yakın kalanların okyanusa daha fazla dağılanlara kıyasla hayatta kalma olasılıkları ise daha yüksek.

Resifin bir kısmı zarar görürse, komşu mercanlardan seyahat eden larvalar tarafından dölleniyor. Ancak bilim insanları bu becerinin kaybedilmesinden endişe ediyor.

Sıcak hava dalgalarından en çok etkilenenlerse, binlerce başka tür için yaşam alanı sağlayan masa ve geyik boynuzu mercanları gibi önemli çeşitleri içeren Acropora grubu.

Büyük Set Resifi 1998’den bu yana, ısı nedeniyle strese giren mercanların hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlayan yosunları dışarı atmasıyla meydana gelen 4 büyük mercan ağarması yaşadı.  

Bilim insanları küresel sıcaklıklar yükseldikçe bu tür olaylar arasındaki zaman diliminin azalacağını düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nature adlı bilimsel yayında yer alan araştırmanın eş yazarı Profesör Morgan Pratchett önümüzdeki 10 yılda 5. ya da 6. vakanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, “Büyük Set Rasifi’nin yok olamayacak kadar büyük olduğunu düşünüyorduk, şimdiye dek” dedi.

2016’da yaşanan sıcak hava dalgası sırasında, Avustralya’nın Queensland kıyısı açıklarında 2 bin 253 km boyunca uzanan bu doğa harikasının öldüğüne dair haberler yayımlanmıştı. Bu uyarılar biraz erken olsa da, sera gazı emisyonları azalmadan devam ederse resifin günlerinin sayılı olacağına dair kuşku yok.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli son değerlendirmesinde, küresel sıcaklıkların 2 derece yükselmesi durumunda resiflerin yüzde 99’unun silineceğini öngörüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU