Ovacık modelini Türkiye'ye yaymayı hedefleyen “Komünist Başkan” Maçoğlu kimdir?

Tunceli Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu’nun hedefi, Ovacık'ta kurduğu kooperatifleşmeye dayanan üretim-bölüşüm modelini önce Tunceli'de, ardından da ülke genelinde uygulamak

Fatih Mehmet Maçoğlu: Halkçılık yapmam, inanç ya da başka nedenlerden insan ayırmam /Fotoğraf: AA

Fatih Mehmet Maçoğlu… Nam-ı diğer “Komünist Başkan”… Tunceli’ye bağlı, küçük bir ilçe olan Ovacık’ı ülke gündemine sokan, ardından da Tunceli Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan isim... 

31 Mart yerel seçimlerinde Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun desteğiyle Türkiye Komünist Partisi (TKP) listesinden Tunceli adayı olarak girdiği yarıştan, biri HDP, diğeri CHP'li iki zorlu adayı arkasında bırakarak birinci çıktı.

2014’teki yerel seçimlere kadar Tunceli Devlet Hastanesi’nde çalışan bir laborantken, bugün Türkiye’nin ilk TKP’li il belediye başkanı oldu. 

"Ötekileştirmeden yöneteceğiz, Dersim'i model yapabiliriz"

Siyasetin sıradışı figürünün zafer kutlaması ve ilk ziyareti de alışılagelenden farklıydı. 31 Mart Yerel Seçiminde HDP adayına 4 puan fark atarak belediye başkanı seçilen Maçoğlu, kutlama yemeğini çalışma arkadaşlarıyla yedi.

“Komünist Başkan”, kendisiyle birlikte seçim çalışması yürüten ekibine yemek servisini kendisi yaptı. 

Seçime ilişkin olarak "kayyumdan halkın iradesini geri aldıkları" yorumunu yapan Fatih Mehmet Maçoğlu'nun ilk sözleri, “Ötekileştirmeden yöneteceğiz, Dersim’i Türkiye’de model yapabiliriz” oldu.

27 yıllık devlet memurluğundan siyasete

51 yaşındaki Fatih Mehmet Maçoğlu, istifa ettiği 2013 Kasım'ına kadar sağlık memuru olarak çalıştı. 3,5 yıl Konya’da görev yaptı. 1996’da sürgünle Tunceli’ye gönderildi. Sonrasında yine şehir değişikliği yaşadı. En sonunda ise -bu kez kendi isteğiyle- Tunceli’ye döndü. 

27 yıllık devlet memuruyken, 2014 yerel seçimleriyle belediye başkanı olduğu Ovacık’ta yeni bir kalkınma modelini hayata geçirdi. Bu uygulama kamuoyunda “Ovacık modeli” olarak tanımlandı. Ovacık Belediye Başkanlığı döneminde Maçoğlu’nun ismi, öğrencilere burs olsun diye kuru fasulye, nohut, patates gibi ürünleri organik şekilde yetiştirip satması sebebiyle “Nohutçu Başkan”a çıktı. Ama o, eleştirilere kulak tıkadı. Kooperatifler kurdu ve burada üretilen ürünleri tüm ülkeye pazarladı. Çiftçilerin payı dağıtıldıktan sonra ürün satışlarından elde edilen gelirle, ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim giderlerini karşılattı.

Sadece bunlar değil. Belediye otobüsüyle ulaşımı ücretsiz yaptı, su fiyatlarını düşürdü, "Bedava yapacaktım ama kanun elvermedi" dedi. Kimilerinin “Kooperatifçi Başkan” ismini de taktığı Maçoğlu, korumasız gezdi, makam aracı kullanmadı. 

 

 

31 Mart'tan zaferle çıkan TKP'li Maçoğlu, planlı ve disiplinli çalıştığını, toplumun her kesimiyle kucaklaştığını belirtiyor. Kendi ifadesiyle “Dersim merkezli bir model” yaratmak istiyor. 

Maçoğlu’nun şimdiki hedefi Ovacık modelini Tunceli'ye taşımak, bir adım ötesinde de farklı ürünler eklediği kooperatifleri Türkiye geneline yaymak.

1968 doğumlu olan Fatih Mehmet Maçoğlu, Tunceli Ovacıklı. Tunceli’nin okuma oranı yüksek bir kent olduğunu, bunda Alevi kültürünün ve sol düşüncenin yarattığı bilincin etkisinin bulunduğunu söylüyor.

Neden belediye başkanı oldu?

Her ne kadar belediye başkanı olsa da kendisini kooperatif gönüllüsü, yoldaş, işçi, çiftçi ve yurttaş olarak nitelendiriyor.

 

 

Maçoğlu, sağlık memurluğundan Ovacık Belediye Başkanlığına uzanan yolda, Fatsa’da Terzi Fikri, Diyarbakır’da Mehdi Zana ve dünyanın tek komünist köyü olan İspanya’daki Marinaleda örneklerinden etkilendiğini anlatıyor. 

 “İlk zamanlar Fatih Mehmet ismine alışamadım”

Maçoğlu'nun "Fatih Mehmet" olan adının öyküsü ise, Türkiye'de yaşayan pek çok Alevi için "aşina" öykülerden biri. Tunceli doğumlu bir Alevi olan Maçoğlu'na neden Fatih Mehmet adı verilmişti? Maçoğlu, "O ismi bana babam değil, nüfus memuru verdi" diyor. Maçoğlu’nun babası aslında oğluna “Emir Ali” adını uygun görmüş ama görevli nüfus memuru "Çocukken okulda, büyüdüğünde de işte, memuriyette rahat eder" diyerek “Fatih Mehmet” diye kaydetmiş onu.

Erdal Emre tarafından kaleme alınan "Komünist Başkan" kitabında Maçoğlu, okula ilk başladığında bu isme hiç alışamadığını, kendisini çağırdıklarında üstüne alınmadığını anlatıyor. Çünkü ailede ona Emir Ali deniyor.   

Fatih Mehmet Maçoğlu'nun çocukluğuna dair bir başka anısı ise, "ötekileştirme" ile ne zaman tanıştığını gösteriyor. Zira Alevi olduğunu ve camiye gitmediğini söylediği bir arkadaşı Maçoğlu'na “hem Kızılbaş hem de Kürt” diyor.  

Hayatının anlatıldığı kitapta dünya görüşünü özetlemesi açısından özelllikle bir cümlenin yazılmasını istiyor:

"Elitler, kendilerini sol olarak da tanımlasa; onların iktidarını reddetmek, yoksulların, ezilenlerin, ötekilerin iktidarı olan sosyalizmde ısrar etmek lazım."

Trabzonsporlu, La Liga izleyen, kızlarına düşkün bir baba

Maçoğlu, Tunceli'yi "yaşamı zor ama doğası çok güzel olan bir yer" olarak tanımlıyor.

Evli ve 2 kız babası olan Fatih Mehmet Maçoğlu, evlatlarının üstüne titrediğini söylüyor. 

Trabzonspor taraftarı olan Maçoğlu'nun -şimdilerde izlemeye pek vakit bulamasa da- futboldaki favorisi ise İspanya ligi.

 

 

Maçoğlu'nun isteği

"Tunceli'ye bu bahar komünizmi getiren başkan" olarak anılmaya başlanan Maçoğlu’nun en büyük hayali ise yaptıklarının işe yaraması.

"Üretmek, devlet bütçesini uygun yönetmek, şeffaflık ve vicdan, olmazsa olmazlarım" diyor.

"Halk sizin için ne desin istersiniz?" soruna yanıtı ise net:

"İşe yaradı desinler, yaptıkları işe yaradı... Her şeyimi veririm."

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU