Brunei Sultanlığı’nda eşcinsellere ve zina yapanlara recm cezası getirildi, dünyadan tepki var

Yeni yürürlüğe giren şeriat yasasına göre Brunei’de hırsızlık suçuna da el kesme cezası verilecek

72 yaşındaki Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah, ülkeye şeriat yasasını getirdi / Fotoğraf: AFP

Brunei Sultanlığı’nda bugünden itibaren şeriat kanunları yürürlüğe giriyor.

Brunei’nin 72 yaşındaki Sultanı Hassanal Bolkiah “Bu ülkede İslami öğretilerin giderek güçlendiğini görmek istiyorum” dedi. 

Sultan, yeni yasalardan bahsetmedi ancak şeriat kanunlarının yürürlüğe girmesiyle, eşcinsellik, zina, tecavüz, soygun ve peygambere hakaret suçlarına şeriata uygun biçimde ölüm cezası getirilecek. Kararın ardından LGBTİ üyeleri ülkeden kaçmaya başladı. 

Eşcinselliğin yasak olduğu ülkede bunun cezası 10 yıla kadar hapisti. Ancak yeni yasaya göre eşcinsel ilişki yaşayanlar artık recm ile cezalandırılacak, yani taşlanarak idam edilecek. 

Ülkedeki yeni durum nedeniyle uluslararası pek çok kurum, aktivist ve ünlüden kınama mesajı geldi.

Dünyaca ünlü ABD’li aktör George Clooney, Brunei Sultanlığı’na ait otellere boykot çağrısı yapmıştı.
 


Clooney dünya kamuoyuna harekete geçme çağrısı yaparak, Britanya’nın başkenti Londra’daki Dorchester dahil  ABD, Fransa ve İtalya'daki Brunei Sultanlığı’yla bağlantılı otellere gidilmemesini istedi.

Clooney'in yazısı şu şekilde: 

“Bu otellerde kaldığımız her gece, yemek yediğimiz her gün eşini aldatanları veya eşcinselleri taşlayarak öldüren adamların cebine para koyuyoruz. Bunu yapmak ister misiniz? İnsan hakkı ihlallerini, bir yönetimin kendi masum yurttaşlarını katletmesini finanse etmek ister misiniz? Orada çalışanlara bir diyeceğim yok. Ancak yıllar bana böyle rejimleri utandırmanın mümkün olmadığını onlarla iş yapan banka ve kurumları utandırabileceğinizi gösterdi.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Clooney’in çağrısına destek veren isimlerden biri eşcinsel olduğunu yıllar önce açıklayan ve eşcinsel evlilik yaşayan İngiliz Şarkıcı Elton John oldu. John, “Arkadaşım George Clooney’in, eşcinsel karşıtı ayrımcılığa ve bağnazlığa karşı durup, Sultan’ın otellerini boykot çağrısını takdir ediyorum” dedi. 

Tepki gösteren isimlerden biri de ABD'li ünlü sunucu Ellen DeGeneres. DeGeneres de uygulamalara karşı halkı tepki vermeye davet etti. 

BM de karara tepki gösterdi

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği açıklama yaparak, insan hakları hukukunun ciddi şekilde ihlal edilmesinden endişe duyduklarını belirtmişti. 

Petrol zengini Brunei'nin nüfusu 430 bin. Nüfusunun 3’te ikisi Müslüman olan Brunei Sultanlığı, 2014’ün mayıs ayından bu yana aşamalı olarak şeriat yasalarıyla yönetiliyordu. 


 

DAHA FAZLA HABER OKU