Elon Musk, gizemli beyin çipinin depresyonu ve bağımlılığı iyileştirebileceğini öne sürdü

Neuralink bilgisayar arayüzü ciddi sağlık durumlarını "yeniden düzenlemek" için kullanılabilir

Elon Musk, Neuralink'in bir yıllık gelişimiyle ilgili bilgileri 28 Ağustos'ta açıklayacağını duyurmuştu (Neuralink)

Elon Musk, gizemli beyin-bilgisayar çipi startup'ı Neuralink hakkında daha fazla ayrıntı verdi ve bağımlılık ve depresyon tedavisine yardımcı olabileceğini iddia etti.

Musk, Neuralink'i 2016'da kurdu. Ancak o zamandan beri teknolojinin çalışma biçimine dair pek az ayrıntı ortaya çıktı. Neuralink, 158 milyon dolardan fazla fon almasının ardından, 2019'daki bir sunumda beyinleri doğrudan bilgisayarlara bağlayabilen “dikiş makinesi benzeri” bir cihaz geliştirdiğini duyurmuştu.

Musk'ın perşembe günü, 28 Ağustos'ta Neuralink hakkında daha fazla bilgi açıklanacağını söylemesi, Twitter kullanıcısı Pranay Pathole'yı milyarder girişimciye şirketin gelecekte neler yapabileceğini sormaya itti.

Pathole “Neuralink beynin bağımlılık veya depresyondan sorumlu kısmını yeniden düzenlemek için kullanılabilir mi? Neuralink'in bağımlılık/depresyon gibi bir şey için kullanılabilmesi harika olurdu" dedi.

Musk şöyle cevapladı:

Tabii ki. Bu hem harika hem de korkutucu. Hissettiğimiz veya düşündüğümüz her şey elektrik sinyalleri olageldi. İlk zamanlarda evren sadece kuark ve lepton çorbasıydı. Evrenin çok küçük bir parçası kendini hisli görmeye nasıl başladı?

Neuralink, kısa vadede, Parkinson gibi beyin hastalıklarını tedavi etmek için kullanılacak. Ancak teknolojinin uzun vadeli hedefleriyse insanlığın yapay zekayla rekabet etmesine olanak sağlamak. 

Halihazırda sistemin ilkel bir versiyonu hayvanlar üzerinde test edildi ve insan denemelerinin bu yıl bir noktada başlaması bekleniyor.

Musk, nihayetinde insan dilini demode kılacak, bir çeşit yapay zeka simbiyozu üretmeyi umuyor.

Musk bu yıl Joe Rogan Podcast'e kouşmuş ve bunun önümüzdeki 5-10 yıl içinde gerçekleşeceğini söylemişti. Musk "Konuşmanıza gerek kalmayacak" demişti.

Çok hızlı ve çok daha hassas bir iletişim kurabileceksiniz.

Beyin-bilgisayar arayüzleri alanındaki önde gelen bilim insanlarına göre, böyle bir olasılık tümüyle abartı değil. Royal Society'nin 2019 tarihli raporu, sinirsel arayüzlerin insanların birbirlerinin zihinlerini okuyarak sessizce iletişim kurmasını sağlayabileceğini ortaya koydu.

Raporda, "İnsanlar bir dereceye kadar telepatik hale gelebilir. Yalnızca konuşmadan değil, kelimeler de olmadan, birbirlerinin düşüncelerine kavramsal düzeyde erişerek sohbet edebilirler" dendi.

Sadece düşünceler değil, duyusal deneyimler de beyinden beyne iletilebilir. Tatildeki biri gördüklerinin, duyduklarının ya da tattıklarının 'nöral karpostalını' evdeki arkadaşının zihnine ışınlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan bu teknolojiyle ilgili şüpheler de bulunuyor. Ünlü dilbilimci ve filozof Noam Chomsky sadece düşüncelerle iletişim kurmanın mümkün olup olmadığını sorgulamıştı.

Chomsky, 2017'de, projenin kamuoyuna açıklanmasından kısa süre sonra Inverse'e konuşmuş, "Geliştirilen yöntemlerle elimi hareket ettirmeyi düşünürsem elimi hareket ettirmeye çalıştığımı söyleyen elektrik sinyalleri alabilecekmişsiniz" demişti.

Diyelim ki ne düşündüğümü bulmaya çalışıyorsunuz; bunun teknolojisini geliştirmenin bir yolu yok çünkü nasıl ilerleyeceğimizi anlamıyoruz. Bu teknoloji... yeterli gelişkinliğe yakın bile değil.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU