Dinozorları yok eden büyük çarpışmaya ışık tutan ‘mezarlar’ keşfedildi

Araştırmacılar, buldukları fosillerin çarpışmadan hemen sonra ortaya çıkan koşullara dair verileri koruduğunu düşünüyor

Araştırmacılar, bölgedeki balık iskeletlerinin ve kehribarların göktaşının gezegene çarptığı 66 milyon yıl önce oluştuğunu hesapladı

Kuzey Dakota'daki Tanis adlı tarih öncesi mezarlıkta bulunan balık ve ağaç kalıntıları, büyük çarpışmanın neden olduğu ölümcül olaylara dair veriler sunuyor.

Paleontologlar, buldukları fosil alanının çarpışmadan hemen sonra ortaya çıkan koşullara dair verileri koruduğunu öne sürdü.

Bilim insanları, birkaç dakika içinde başlayan depremler ve bunların sebep olduğu dev dalgaların, deniz canlılarını karaya sürerek, toprağın altına gömdüğünü ve muhafaza ettiğini düşünüyor.  
 


Buna göre, erimiş kayalardan gökyüzüne sıçrayan cam taneleri, deniz canlılarının solungaçlarını tıkayarak boğulmalarına yol açtı.

Araştırmacılar, Tanis bölgesindeki balık iskeletlerinin ve kehribarların göktaşının gezegene çarptığı 66 milyon yıl önce oluştuğunu hesapladı.

Ekip, gezegenin jeolojik kaydında bulunan iridyum tabakasının, Mezozoik Çağ’ın sonunda yaşanan büyük bir çarpışmanın işareti olduğunu düşünüyor. Bu element, genellikle asteroidlerde bulunuyor.

Araştırmacıların bulduğu tortu üzerindeki iridyum da fosillerin yaşının hesaplanması konusunda yardımcı oldu. 
 




The New Yorker dergisinde yer alan haberde kalıntıların, balıkların yanı sıra dinozorlar, memeliler ve deniz sürüngenlerine dair kanıtlar da sunduğu ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre, kalıntılar arasında, boynuzlu ve ördek gagalı dinozorların izlerine rastlandı.

Ancak uzmanlar, henüz hakemli bir dergide yayımlanmayan bu iddialara şüpheyle yaklaşıyor.

The Independent’a konuşan Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Steve Brusatte, iddialarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Çarpışmanın balıklar üzerindeki etkisine dair kanıtların yeterince güçlü olduğunu düşünüyorum. Ancak araştırma raporlarında dinozor mezarlarından bahsedilmiyor. Bundan bahseden tek şey The New Yorker sayfaları.”

Öte yandan, makalenin yazarlarından, Kansas Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Burnham, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlar, ‘Dinozorları göktaşlarının yok ettiğini biliyoruz. Peki, neden meteorun düştüğü yerin yakınlarında bir sürü dinozor cesedi bulmuyoruz?’ diye soruyordu. Ve işte bulduk.”

Araştırma sonuçlarının Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri adlı akademik yayında yer alacağı belirtilirken, çalışmayı yürütenler arasında, dinozorların göktaşı yüzünden yok olduğu teorisinin geliştirilmesinde rol oynayan Dr. Walter Alvarez de bulunuyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU