İstanbul'u 25 yıl sonra CHP'ye kazandıran Ekrem İmamoğlu kimdir?

Trabzon'dan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına uzanan siyaset yolculuğu

Ekrem İmamoğlu aylar öncesine kadar İstanbul’un uzak bir ilçesinin, adı az duyulmuş belediye başkanıydı. Bugün ise seçim yenilgilerini makus talihi olarak kabullenmiş yüzde 50’nin umut aşısı. İstanbul’u 25 yıl sonra geri alan bir siyaset yıldızı. 

Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul adaylığı için CHP lideri Kılıçdaroğlu seçti. Kılıçdaroğlu, 2009 yılında aday olup kaybettiği seçimi, onun kazanabileceğine inanıyordu. İstanbul için adaylığını ilan eden, özgül ağırlığı yüksek çok sayıda CHP’liyi eleyip İmamoğlu’nu seçti. 

Ekrem İmamoğlu aday olmayı istemedi. Bir dönem daha Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevinde kalmak istiyordu. 2008’de CHP’ye üye olduğu, 2009 yılında ilçe başkanlığına seçildiği Beylikdüzü’de seçilmeyi garanti görüyordu. 

CHP lideri 13 Aralık 2018’de İmamoğlu’nun evindeydi. Kahvaltıya misafir oldu. İmamoğlu’nun babasına “Oğlunuzu İstanbul adaylığı için istiyoruz” dedi.
 


İmamoğlu aday olduğunu 18 Aralık 2018’de ilan etti. Kampanya için 3 buçuk aylık zamanı vardı. Adaylığı zaten CHP çevrelerinde tartışılıyordu, ilk kararı tartışmaları daha da büyüttü. İstanbul’da belediye başkanlığı yapmış her isimden randevu istedi. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan da vardı. Erdoğan, “Kemal Bey’den izin alabilirse gelsin” dedi. İki isim Beştepe’de görüştüler. 

Ekrem İmamoğlu kampanyası boyunca sokaktaydı. İnsanlarla yüz yüze iletişim kurdu. Soğukkanlı ve pozitifti. Kameralar önünde sert çıkışlar yapan, hatta kimi zaman görevli oldukları izlenimi verenler karşısında sinirlenmedi.

Katıldığı TV programlarında da soğukkanlıydı. Ülke TV’de Turgay Güler’e konuk olduğu program iki karşıt görüşün mücadelesi olarak izlendi. Sorular İmamoğlu’nu zora sokmak üzerine kurgulanmıştı ama pek çok yorumcuya göre programdan galip ayrılan taraf İmamoğlu oldu. Programdaki performansının oy oranına olumlu kaktı yaptığı da söylendi. Programın bir kopyası Ekrem İmamoğlu’nun Youtube’daki sayfasında. 
 


Ekrem İmamoğlu Trabzonlu. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdi. Aile şirketinde çalıştı. Babası Anavatan Partisi (ANAP)’nin Trabzon’daki kurucuları arasında. Muhafazakar bir aileden geliyor. Annesiyle konuştuğu bir video sosyal medyada tanıtım filmi olarak kullanıldı.  
 


Üniversite yıllarında sol değerleri benimseyen İmamoğlu, seçim kampanyası boyunca bir strateji olarak muhafazakar kökenine dikkat çekti. Yeni Zelanda’daki cami katliamında ölen Müslümanlar için Yasin suresini okuması da aynı stratejinin bir parçasıydı.
 


Ekrem İmamoğlu seçim akşamı gösterdiği performansla da alameti farikası karakteristik özelliklerini pekiştirdi. Gece boyunca defalarca kameraların önüne çıktı. Seçmeni anbean bilgilendirdi. 

Dili yine soğukkanlı, yine derleyici-toparlayıcıydı. “Kazandım demiyorum ama kazandığımı biliyorum. Hakkımı kimseye yedirmem” dedi. Siyasi yorumcular İmamoğlu’nun süreci yönetmekte başarılı olduğunu söyledi. 

Ekrem İmamoğlu şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı. 1994 yılından bu yana muhafazakar-milliyetçi politikalarla yönetilen kentte yeni bir politika inşa edecek. Şehir politikalarından dışlanmış hisseden seküler kesimin ondan büyük beklentileri var. 

Kılıçdaroğlu, doğru aday tercihiyle, CHP Genel Başkanı seçildikten sonraki en büyük zaferini kazandı. Partideki muhalifler karşısında koltuğunu güçlendirdi ama CHP’de artık güçlü bir siyasi figür var. İmamoğlu sadece İstanbul’u kazanmasıyla değil; siyaset yapma biçimiyle ve siyaset yelpazesinin farklı kesimlerinden oy alabilmesi nedeniyle de bir umut olarak görülüyor. Onu şimdiden geleceğin CHP genel başkanı olarak görenler var. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU