ABD’li havacılık devi United Airlines, işgücünün üçte birinden fazlasını ücretsiz izne çıkarıyor

United Airlines, en genç personelinden başlayarak toplamda 36 bin çalışanını zorunlu ücretsiz izne çıkartacak. İznin ne kadar süreceği ise bilinmiyor

United Airlines'ın ücretsiz izne çıkaracağı 36 bin kişiden en az 2 bini pilot/ Fotoğraf: AP

ABD’nin en büyük dördüncü hava yolu şirketi United Airlines, koronavirüs salgınının havacılık sektörüne verdiği zarar nedeniyle 36 bin çalışanını zorunlu izne çıkarabileceğini duyurdu. Bu sayı, 96 bine yakın kişiyi istihdam eden şirketin iş gücünün üçte birinden fazla. 

Zorunlu izne çıkarılması planlanan çalışanlar arasında 15 bin civarında uçuş görevlisi (kabin görevlilerinin yarısından fazlası), 2 bin 200’ü aşkın pilot, 4 bin 500’den fazla makinist ve teknisyen bulunuyor. 

Çalışanlarıyla bir yazılı açıklama paylaşan United Airlines yönetimi, ticari havacılık tarihinin en yıkıcı finansal krizinden geçildiğini hatırlatarak seyahat talebinin düşük olduğu bu ortamda mevcut çalışan sayısıyla devam edilemeyeceğini vurguladı. 

Açıklamada 36 bin çalışanın 1 Ekim itibarıyla zorunlu izne çıkarılabileceği kaydedildi. Zorunlu izne çıkarılacak çalışanların nihai sayısının talepteki değişim ve çalışanlarla yapılacak görüşmelere göre kesinleşeceği ifade ediliyor. 

Koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında 25 milyar dolarlık bir destek paketi ayrılan havacılık şirketlerinin 1 Ekim’e kadar çalışanlarını işten çıkartması, ücretsiz izne göndermesi ya da maaşları kesmesi yasayla yasaklanmış durumda. 

Kovid-19 salgınının ekonomik etkileri nedeniyle United Airlines'ın günlük kaybı, 40 milyon dolara ulaştı. 

Ücretsiz izne çıkarmalar, en genç çalışanlarla başlayacak. Nispeten “güvende” olabilecek çalışanların, Kasım 1996 ya da daha erken bir tarihte United’da çalışmaya başlamış olması gerekiyor. 

 

Independent Türkçe, AA, CNBC
 

DAHA FAZLA HABER OKU