3. adaylığında kazandı... 2009 ve 2014'te de aday olduğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Mansur Yavaş kimdir?

Mansur Yavaş'ın biyografisi, siyasi kariyeri, belediyecilik anlayışı, vaatleri...

Mansur Yavaş seçim gecesi CHP Genel Merkezi'nin önünde sonuçları kutlamak için toplananları selamlıyor / Fotoğraf: AA

Daha önce 2 kez kaybettiği yarışı 3. adaylığında kazandı. Mansur Yavaş 31 Mart yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 

Siyasete Beypazarı’nda başlayan Mansur Yavaş 1999-2009 arasında iki dönem Beypazarı Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra Ankara Büyükşehir belediye başkanı adayı oldu. 2009’da MHP, 2014’te ise CHP adayı olarak girdiği yarışı Melih Gökçek’e karşı kaybetti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı CHP ve İYİ Parti’nin işbirliği yaptığı 31 Mart’ta CHP adayı olarak kazandı.
 


Mansur Yavaş’ın biyografisi

Yavaş 1955 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Beypazarı'nda tamamladı.

1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Askeri savcı olarak tamamladığı askerlik sonrası Beypazarı'nda 13 yıl süresince serbest avukatlık yaptı.

Yavaş, 1989-1994 yılları arasında Beypazarı’nda belediye meclisi üyeliği görevinde bulundu. 

1994’te MHP'den Beypazarı Belediye Başkan adayı oldu fakat seçilemedi. 18 Nisan 1999’da ikinci kez MHP adayı olarak girdiği seçimlerde yüzde 51 oy alarak kazandı. 2004 yılında yine seçilerek 2009’a kadar Beypazarı Belediye Başkanı olarak görev yaptı.
 


Mansur Yavaş, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde MHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu. Ancak yüzde 27 oy alarak rakipleri İbrahim Melih Gökçek ve Murat Karayalçın'ın ardından üçüncü sırada seçimi tamamladı.

MHP’den aday gösterilmeyince 2014 yerel seçimlerine CHP adayı olarak girdi. Ankara'da nefes nefese bir yarış oldu ve sandıklar açıldıkça kimi zaman rakibi Melih Gökçek'in önüne geçen Mansur Yavaş, gece yarısından sonra "belediye başkanı seçildiğini" açıkladı.

Ancak sabaha kadar yapılan sayımlar sonrasında Ankara ölçeğine göre "kılpayı" denilecek bir oranla, Melih Gökçek'e 38 bin oy farkla kaybetti.
 


Mansur Yavaş tarihi Beypazarı konaklarının restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla “2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi” ödülünü aldı.

24 Eylül 2004 tarihinde de Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından “Yılın Belediye Başkanı” seçildi.

Yavaş, Türk Dil Kurumu tarafından Türkçenin korunması nedeniyle verilen onur ödülü, doğa savaşçılarının “Çevre Ödülü” gibi ödüller de aldı.

“Neden Mansur Yavaş?”

Mansur Yavaş’ın internet sitesinde bu soruya şu şekilde yanıt veriliyor. Ankara’nın sorunlarına değinilerek Yavaş’ın Ankaralı olduğuna vurgu yapılıyor ve “Bu sorunları en az sizin kadar yaşıyor. Böyle bir başkanın şehrin gelecek 50 yılını halkla el ele vererek nasıl tasarlayabileceğini bir düşünün” ifadeleri kullanılıyor. Yavaş’ın kampanyasında “O içimizden biri” ifadesi de en çok vurgu yapılan noktalardan biri olarak öne çıktı:

“O, yanınızdan çakarlı araçlarla geçip trafiği felç eden, koruma ordularıyla gezen, size tepeden bakan bir başkan değil. Mansur Başkan, içimizden biri. O, en az sizin kadar Ankaralı ve Ankara’nın hak ettiği yere gelmesi idealiyle yaşıyor. ‘Burası Başkent,’ diyor ve ekliyor; ‘Başkent’in, ülkenin örnek kenti olması gerekir. Biz de Ankaralılarla el ele verip, bunu birlikte başaracağız.’”
 


Mansur Yavaş en büyük projesinin bugüne kadarki belediyecilik anlayışını sil baştan değiştirerek “insan odaklı belediyecilik” kavramını Ankara’da yerleştirmek olduğunu söylüyor.

Ekibiyle birlikte belirledikleri 3 belediyecilik ilkelerini de katılımcılık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik olarak ifade ediyor.

Mansur Yavaş’ın mal varlığı

Yavaş’ın internet sitesinde mal varlığına ilişkin bilgiler de var. Yıllık gelirinin 240 bin TL nakit ve avukatlık ortaklığından gelen vekalet ücretleri olarak gösterildiği listede Beypazarı’nda arsalar ve Çankaya’da eşiyle ortak bir daire de bulunuyor. Ayrıca eşi ve çocuklarının mal varlıkları da sitede yer alıyor. 
 


Sahte senet iddiaları

Mansur Yavaş'ın seçim kampanyası sırasında en çok akılda kalan konu sahte senet iddiası oldu. 

11 Mart'ta AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bir basın toplantısı düzenleyerek Mansur Yavaş'ın sahte senetle icra takibi yaptığı ve Yargıtay tarafından onanmış cezası olduğunu iddia etti. Çelik iddiaya dayanak olarak Necmettin Kesgin isimli bir işadamının Mansur Yavaş hakkında suç duyurusunda bulunmasını da gösterdi.
 


Bir gün sonra 12 Mart'ta iddiaların hedefindeki Mansur Yavaş kameraların karşısına geçti. Yavaş, hakkındaki şikayetle ilgili “Bir suç makinesinin şahsıma yönelik iftiraları” iddiasında bulundu.  Necmettin Kesgin için "Yüzde 80 şizofren raporu var, belgede sahtecilikten hükümlü, çocuk istismarından da halen yargılanıyor” açıklamasını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Seçimden sonra gereken yapılır" 

Sahte senet iddiası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da kampanyasında kullandığı argümanlarından biri oldu. Erdoğan Ülke TV-Kanal 7-TVNnet ortak yayınında “Mansur Yavaş, seçimlere girebilse dahi, seçimden sonra bunun bedelini kendisi ödeyeceği gibi bedelini Ankaralılara da ödetme durumuna düşürür” diye konuştu. 

Erdoğan birkaç gün sonra TGRT Haber canlı yayınında da Yavaş'ı vergi kaçakçılığıyla suçlayarak "Öncesi ve sonrasında da durumu belli değil. Seçimden sonra bu senet olayı ile ilgili gereken yapılır" ifadelerini kullanmıştı.

"Gerilimle kaybedecek zamanımız yok"

Mansur Yavaş internet sitesinde belediyecilik anlayışını “Ankara gerginlikten, çekişmeden, kavgadan yoruldu… İlk amacımız, belediyeyi belediyecilik sınırları içinde tutmak ve ülkenin siyasi başkentini huzurun da başkenti yaparak, onun ülkemiz için iyi bir rol model olmasını sağlamak” sözleriyle anlatıyor.

Yavaş “Bizim çekişmeyle, kavgayla, gerilimle kaybedecek bir saniyemiz bile yok” diyerek “Başta seçilmiş Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devletimizin yöneticileriyle Ankara’ya hizmet yolunda yapıcı bir ilişki sürdürmeye gayret edeceğiz” ifadelerini kullanıyor.

DAHA FAZLA HABER OKU