Bağırsak kanseri hakkında bilmeniz gereken her şey

Bağırsak alışkanlıklarınızda değişim, dışkıda kan, kilo kaybı, yorgunluk, karın ya da sırt ağrısı, hastalığın belirtileri arasında yer alıyor

Bağırsak kanserinin tedavisi, bağırsağın hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişiklik gösterir

Erken evrede tespit edilirse tamamen tedavi edilebilir bir kanser türü olan bağırsak kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili herkesin aklının bir köşesinde bulunması gereken bilgiler:

Bağırsak kanseri nedir?

Kolorektal kanser diye de bilinen bağırsak kanseri, kalın bağırsağı etkiliyor. Kalın bağırsak kolon ve rektumdan oluşuyor. Vücuttaki hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başladığında bu durum kanserin oluşmasına neden oluyor. Bağırsak kanseri kalın bağırsakta ince bağırsağa göre daha yaygın görülüyor.

İnce bağırsak, bağırsağın mideye bağlanan kısmı oniki parmak bağırsağı ve bağırsağın kalın bağırsağa bağlanan kısmı kıvrım bağırsaktan oluşuyor.

Kalın bağırsaktaki hücreler kansere yakalandığında vücudun karaciğer ya da akciğer gibi diğer bölümlerine de dağılabiliyor. Buna gelişmiş bağırsak kanseri deniyor.

Belirtiler nelerdir?

Bağırsak kanserinin, bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişim, dışkıda kan, kilo kaybı, karın ya da sırt ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri bulunuyor.

Bağırsak kanseri ayrıca bağırsak tıkanıklığına da yol açabiliyor. Bu durumda dışkı ya da gaz bağırsaktan normalden daha zor bir şekilde geçiyor ya da geçemiyor. Bağırsak tıkanması yaşayan bir kişi kramp, kabızlık ya da bulantı yaşayabilir. Eğer bağırsak tıkanıklığı yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuza görünmeniz ya da hemen acil servise başvurmanız tavsiye ediliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne göre, karında rahatsızlık hissi ve kabızlık gibi bağırsak kanserine ilişkin belirtilerin yaşanması mutlaka bağırsak kanserine işaret etmeyebilir. 
 


Kaç kişiyi etkiliyor?

İngiltere’de her yıl ortalama 42 bin kişiye bağırsak kanseri teşhisi konuyor. Bu da her gün yaklaşık 115 yeni bağırsak kanseri vakasına eşit. 10 vakadan 9’u, 50 yaşın üzerindeki kişilerde, 6’sı ise 70 yaşın üzerindeki kişilerde görülüyor. Bununla birlikte bağırsak kanseri her yaşta kişiyi etkileyebiliyor. Hastalık erkeklerde, kadınlara göre daha fazla görünüyor. 15 erkekten birine bağırsak kanseri teşhisi konması muhtemel. Bu oran kadınlarda ise 18 kişiden birine denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nasıl test edilir?

Bağırsak kanseri testinde doktorunuz öncelikle ailenizde bağırsak kanseri geçmişi olup olmadığını öğreniyor. Ardından rektal muayene yapılıyor. Öte yandan, bağırsak kanserli kişilerin kanlarında kanama nedeniyle demir eksikliği yaşanabildiğinden, hastanın kanı da demir eksikliği taramasından geçiyor. Testler bağırsak kanseri olabileceğinizi gösteriyorsa, esnek sigmoidoskopi işlemi yaptırmak için hastaneye yönlendiriliyorsunuz.

Esnek sigmoidoskopi muayenesi sırasında sigmoidoskop denen kameralı ve ışıklı uzun, ince bir tüp rektuma ve kalın bağırsağın alt kısmına yerleştiriliyor.

Hastaya kolonoskopi de yapılabiliyor. Kolonoskopi de, esnek sigmoidoskopiyle benzerlik taşıyor ancak burada tüm kalın bağırsak inceleniyor.

Bağırsak kanserini teşhis etmek için kullanılan bir başka test şekli ise bilgisayarlı kolon tomografisi. Bu testte, kolon ve rektumu incelemek için bilgisayarlı tomografi taramaları kullanılıyor.

Nasıl tedavi edilir?

Bağırsak kanserini tedavi etmek için kullanılan yöntemler bağırsağın hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. Bağırsak kanserinin en yaygın tedavi şekli cerrahi işlemdir. Bu işlem, kemoterapi, radyoterapi ya da biyolojik tedavilerle desteklenir.

Bağırsak kanseri erken evrede tespit edilirse tamamen tedavi edilebilir. Bununla birlikte kanserli tümör ameliyatla tamamen alınamazsa tedavi mümkün olmayabilir.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala   

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU