Hollandalı mucitten çevreci 'inek tuvaleti'

"İnekler asla tamamen temiz olmayacaktır ancak onlara tuvalete gitmeyi öğretebilirsiniz"

Günde bir inek ortalama 15 ila 20 litre idrar yapıyor / Fotoğraf: Hanskamp 

Hollandalı bir mucit, inek idrarından kaynaklanan kirliliği kaynağında durduracak ve çevreye zarar vermesini engelleyecek bir “inek tuvaleti” geliştirdi.

Henk Hanskamp, icadı kullanarak otlaklarda inek idrarının sebep olduğu amonyak karışımını yarı yarıya azaltabileceğini iddia ediyor.

Hanskamp ve ekibinin sığırlara verdiği tuvalet eğitimi küçük testler kapsamında çoktan başarılı oldu. Bunu yaparken, “problemi kaynağında ele aldıklarını” ve inek idrarındaki kimyasalların iklim ve su sistemlerine zarar vermesini önlemeye yardımcı olduklarını söyledi.

Hanskamp AFP'ye yaptığı bir açıklamada, "İnekler asla tamamen temiz olmayacaktır, ancak onlara tuvalete gitmeyi öğretebilirsiniz” dedi.

 

 

Basit bir idrar kabı, beslenme aşamasında ineğin arkasına yerleştiriliyor. Hayvanın beslenmesi bittikten sonra robot bir kol, memelerin yakınında ineklerin idrar yapma ihtiyacını tetikleyen bir siniri uyarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollanda'daki Doetinchem kasabası yakınlarındaki bir çiftlikte, 58 inekten 7'sinin şimdiden kutu verildiğinde uyarılmaya gerek kalmadan idrara çıkmayı öğrendiği belirtildi. Ayrıca, hayvanlar üzerinde testler yapılmaya devam ediyor.

Şimdiye kadar bu şekilde binlerce litre idrarı toplayarak, bunları gübrelerden ayrı bir biçimde depolayan Hanskamp, yere dökülüp toprağa temas ettikten sonra gübreyle karışarak yüksek miktarda sera gazı azot oksit üretebilen bu idrarı kullanacak istekli girişimciler bulma niyetinde olduğunu da söyledi.

Öte yandan, doğrudan kirlenme yaratabilen idrardaki amonyak, şehir şebekesine karıştığında da zararlı alg yosunlarının oluşmasına yol açabilir. 

 

 

İdrarın doğal çevreye karışmasını önlemek, bileşenlerinin parçalanmasını durdurarak daha zararlı maddelerin üretimine yol açan reaksiyonları engelleyeceği için büyük zararları önlemeyi sağlayabilir. Ayrıca inek idrarı CO2 ile birlikte hayvanlardaki ve gübrelerdeki metan ve azot oksidin önemli kısmının oluşumuna katkıda bulunuyor.

İlk denemelerinin başarısını takiben, Hanskamp inek tuvaletlerini geliştirmeye devam etme ve ürünü 2020'ye kadar piyasaya sunma niyetinde.

 

 

 *İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

İndependent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU