IŞİD, ‘Usama bin Bieber’i ajan diye infaz etmiş

Lakabını Kanadalı şarkıcı Justin Bieber’den alan Muhammed İsmail’in, IŞİD’e üye kazandıran önemli bir ismi ele verdiği gerekçesiyle öldürüldüğü belirtiliyor

Adam Forrest - The Independent

IŞİD’e katılan ilk İngiliz olduğu belirtilen Muhammed İsmail’in, terörist grup tarafından ajanlık suçlamasıyla infaz edildiği ortaya çıktı.

The Sunday Times gazetesi, İsmail’in örgüte kendisi gibi İngiltere’den katılan Nasır Muthana’nın yerini Batılı istihbarat kurumlarına bildirdiği gerekçesiyle 2016’da infaz edildiğini yazdı.
 


IŞİD’in güvenlik ekibinden adı gizli tutulan bir üye, İsmail’in, ABD’nin Musul’da insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda öldürülen Cardiffli Muthana’ya ihaneti kabul ettiğini ileri sürdü. 

Gazeteye konuşan kaynak, İngiliz vatandaşının sorguda her şeyi itiraf ettikten sonra Rakka’da öldürüldüğünü ancak infazın nasıl gerçekleştiğini bilmediğini söyledi. 

Öte yandan İsmail’in, kendisine IŞİD içinde polislik görevi verilmeden önce Suriye’deki çatışmalar sırasında yaralanmış olduğu belirtildi.  
 


2014’te henüz 18 yaşındayken İngiltere’nin Coventry şehrinden Suriye’ye giden Muhammed İsmail’e yaşından dolayı Kanadalı şarkıcı Justin Bieber'e atıfla “Usama bin Bieber” lakabı takılmıştı. 

IŞİD’in geçen ay elindeki son toprak parçası Bağoz Köyü’nden çıkarılmasının ardından grup içindeki İngiliz savaşçıların kimlikleri tartışma konusu oldu.

Suriye’nin kuzeyinde Kürt yetkililerin gözaltında tuttuğu Hamza Parvez, pazar günü BBC’ye yaptığı açıklamada, içinde 5 yıl geçirdiği IŞİD’le ilgili pişmanlık duyduğunu ifade etti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gruba katılmadan önce Londra’nın batısında polis akademisinde öğrenci olduğu kaydedilen Parvez, “Kendileriyle konuşulduğunda yabancı savaşçıların ağızlarından çıkan ilk söz ‘IŞİD’in gerçekten ne olduğunu bilseydik buraya asla ve asla gelmezdik’ olacaktır” dedi. 

The Sunday Times başka bir haberindeyse, İngiliz Dış İstihbarat servisi MI6 yetkililerinin Suriye’nin kuzeyinde yakalanıp tutuklanan İngiliz vatandaşı IŞİD savaşçılarını sorgulamaya yanaşmadığını aktardı. 

Gazete, bu kişilerle konuşmak istemeyen yetkililerin, yasal risk almaktan duydukları kaygıyı gündeme getirdi. 

Bu endişenin ardında, İngiliz yetkililerle görüşmenin, tutukluların İngiltere’ye dönme konusunda ellerini güçlendirmesi ihtimali yatıyor.

Ayrıca, mahkumların Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ellerindeyken işkenceye uğradıklarını iddia etmeleri halinde bunun MI6’e yasal sorumluluk yüklemesi de göz önünde bulunduruluyor. 

Öte yandan bu konuda İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid'e tepki gösteren insan hakları avukatı Clive Stafford Smith, “MI6, IŞİD hakkında en fazla bilgi sahibi olan insanlardan kanıt toplamanın bile peşine düşmezken, Sajid Javid nasıl olup da ülkeyi güvende tutmak için her şeyi yaptığını söyleyebilir?” diye sordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU