AK Parti Şırnak, Ağrı ve Bitlis’te nasıl kazandı? Kayyum atanan belediyeler ne oldu?

Kayyum atanan belediyeleri geri kazanma umuduyla seçim kampanyası yürüten ve 2014 seçimlerinde 11 il belediyesi kazanan HDP, resmi olmayan sonuçlara göre bu seçimde Şırnak, Ağrı, Bitlis ve Tunceli belediyelerini kaybetti

HDP 31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Diyarbakır, Van ve Mardin olmak üzere üç büyükşehir belediyesi, Batman, Siirt, Kars, Iğdır ve Hakkari olmak üzere 5 il ile 40 ilçe belediyesini kazandı.  

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) son yerel seçimde kazanamadığı ve HDP'nin de bu seçimde aday çıkarmadığı illerde CHP'li adayların HDP seçmenin oylarıyla kazandığı ifade ediliyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin ve Ardahan bu illerin başında geliyor. Buna karşın HDP 2014 yerel seçimlerde 3'ü büyükşehir olmak üzere 11 il, 68 ilçe ve 23 beldede toplam 102 belediye kazanırken, 2019 yerel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre yine 3'ü büyükşehir olmak üzere 8 il, 46 ilçe ve 12 beldede toplam 66'ya gerileyerek Doğu ve Güneydoğu’da bazı belediyeleri kaybetti.

HDP'nin belediye başkanlıklarını kaybettiği iller:

ŞIRNAK

Kayyum atanan Şırnak belediyesi HDP’den AK Parti’ye geçti. AK Parti’nin adayı Mehmet Yarka (Cumhur İttifakı) yüzde 61,88 oyla birinci sırada, HDP’nin adayı Hişar Osal yüzde 35.04 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyum atanan ilçe belediyelerinden Cizre, Silopi ve İdil’de HDP, Beytüşşebap, Uludere ve Güçlükonak’ta Ak Parti kazandı.

HDP: Şırnak’a asker ve polislerle yığınak yaptılar

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde açıklama yapan HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, seçim sonuçlarını değerlendirerek, “Şırnak’ta ortaya çıkan sonuç esas itibariyle devletin güvenlik güçlerini merkeze taşımasıyla elde edildi” dedi.

Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde açık ara önde olduklarını ve durumun Şırnak merkeze yapılan yığınağın nasıl bir sonuca yer açtığının görüldüğünü belirten Oluç, “Şırnak merkez sonuçlarıyla ilçe sonuçları açısından çok açık. Buraya devletin asker polis oylarıyla yığınak yaptığını söylemiştik. 142 belgesiyle çok sayıda oy kullandırılacağını söylemiştik. Ve ortaya çıkan sonuç esas itibariyle devletin güvenlik güçlerini merkeze taşımasıyla elde edildi” diye konuştu.

 

AK Parti: HDP’nin oyları eridi

Şırnak'a "dışarıdan birçok askeri birliğin ve devlet görevlisinin getirildiği, AKP'nin bu sayede kazandığı" iddialarını değerlendiren AK Parti’nin Cumhur İttifakı adayı Mehmet Yarka ise iddiaları reddederek, "Hayır kesinlikle öyle bir şey yok. Burada HDP 24 Haziran'da kendi kullandığı 15 bin 750 oy o zaman aldı. Ben HDP'nin de en az 5 bin oyunu almışım burada. 24 Haziran'da genel seçimlerde merkezde aldıkları oyla şimdi ki oyu bir kıyaslayın o zaman her şey ortaya çıkacaktır zaten. Kendileri erimiş zaten” ifadelerini kullandı.

Operasyonlar için Şırnak'a dışarıdan askeri birliklerin gelmiş olabileceğini aktaran Yarka, “Burada terörle mücadele operasyonu yapılıyor. Dışarıda ikamet edenler gelmişler Şırnak'a yerleşmeye başlamışlar. Bugün 5 bin 730 tane bina yapılmış. Bunların hepsini çok kısa zamanda teslim edeceğiz. 130 gündür geziyorum. Benim yanımda olmayan aşiret kalmadı. Öyle bir birliktelik sağladık ki aradaki kırgınlıkları da önlemiş olduk" 

AĞRI

Ağrı’da kayyum atanan Ağrı Belediyesi de HDP’den AK Parti’ye geçen iller arasında. AK Parti’nin Ağrı Belediye Başkan Adayı Savcı Sayan yüzde 55,88 oy alırken, HDP’nin adayı Abdurrahman Doğar 37,18 oy alarak ikinci oldu. Ağrı Belediyesi ve üç ilçe belediyesine kayyum atanmıştı. HDP, Diyadin ve Doğubayazıt Belediyesi'nde kazanırken, Tutak Belediyesi’nde Büyük Birlik Partisi (BBP) birinci parti oldu.

BİTLİS

Kayyum atanan Bitlis Belediyesi de diğer iki il gibi HDP’den AK Parti’ye geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti’nin adayı Nesrullah Tanğlay yüzde 44 ile birinci, HDP yüzde 33,30 ile ikinci sırada yer aldı.

 

 

TUNCELİ 

Tunceli’de belediye HDP’den Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre, kent merkezinde TKP'nin Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu sandıklardan önde çıktı. Hozat, Pülümür, Nazimiye, Pertek ve Ovacık ilçelerindeki yarışta CHP, Pertek ve Mazgirt ilçelerinde ise AK Parti adayları kazandı. 

HDP'nin belediyelerini koruduğu iller:

DİYARBAKIR

Kayyum atanan Diyarbakır’da HDP yüzde 62.8 ile birinci sırada, AK Parti 31,02 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyum atanan belediyelerden Sur, Bismil, Çınar, Dicle, Ergani, Bağlar, Hazro, Kulp, Lice Silvan, Eğil Kocaköy, Kayapınar ve Yenişehir belediyelerinde HDP, Hani ve Çermik’te AK Parti ve Çüngüş’te de Saadet Partisi kazandı.

MARDİN

Kayyum atanan Mardin’de HDP’nin adayı Ahmet Türk yüzde 56,18 ile birinci oldu. AK Parti yüzde 38,55 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyum atanan belediyelerden Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin ve Savur’u HDP, Midyat, Ömerli, Dargeçit, Yeşilli ve Artuklu’da da AK Parti kazandı.

VAN 

Kayyum atanan Van’da HDP yüzde 53,72 oy oranı ile birinci sırada, AK Parti yüzde 40,58 ile ikinci sırada yer aldı. Başkale, Erciş, Muradiye, Özalp, Çaldıran, Edremit, Saray, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde HDP, Çatak, Gevaş, Gürpınar ve Bahçesaray’da da Ak Parti kazandı.

 

 

BATMAN 

Resmi olmayan sonuçlara göre kayyum atanan Batman Belediyesi'ni yüzde 65.91 oy oranı ile HDP birinci olurken, Ak Parti 28,58 ile ikinci sırada yer aldı. Sason, Hasankeyf ve Gercüş ilçelerini Ak Parti, Kozluk HDP ve Beşiri’yi de Saadet Partisi kazandı. 

SİİRT

Siirt’e resmi olmayan sonuçlara göre kayyum atanan Siirt Belediyesi HDP yüzde 48,33 oyla birinci, Ak Parti yüzde 46,04 ile ikinci oldu. Eruh, Pervari, Şirvan ve Tillo’yu Ak Parti, Baykan ve Kurtalan’ı da HDP kazandı.

HAKKARİ

Kayyum atanan Hakkari’de resmi olmayan sonuçlara göre HDP yüzde 59,95 oy oranı ile birinci sırada AKP yüzde 33,27 ile ikinci sırada yer aldı. Derecik, Şemdinli ve Çukurca ilçelerini Ak Parti, Yüksekova’yı da HDP kazandı.

IĞDIR

Kayyum atanmayan tek il olan Iğdır’da HDP yüzde 50,07 ile birinci, MHP 46,70 ile ikinci parti oldu. Karakoyunlu ve Tuzluca ilçelerinde MHP, Aralık’ta da Ak Parti kazandı.

KARS

MHP’li Kars Belediyesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ayhan Bilgen kazandı. Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Kars’ta HDP yüzde 29,53 ile birinci parti, MHP yüzde 26,79 ile ikinci parti oldu. 

 

 

SURUÇ

Ankara Gar Meydanı'nda 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD'in gerçekleştirdiği katliamda kızı Başak Sidar Çevik ve görümcesi Nilgün Çevik'i kaybeden, yaralı hali ile sarıldığı eşi İzettin Çevik'le objektiflere yansıyan Hatice Çevik, yüzde 59,36 oy oranıyla Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde belediye başkanı oldu. Çevik, ilk icraatının Suruç'ta katledilen 33 gencin anıtını dikmek olacağını belirtti. 

MUŞ

Muş’ta ise resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti yüzde 34.83 ile birinci, HDP yüzde 33.49 oranıyla ikinci oldu. HDP Adayı Sırrı Sakık, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Muş’ta çok garip şeyler oluyor. Milyonlarca seçmeni olan illerin sayımları bitmesine rağmen Muş’ta hâlâ bir sonuç yok. Çok büyük oranda iptal edilen oy var. Sonuç hâlâ kesinleşmedi” dedi.

DAHA FAZLA HABER OKU