Türkiye haritasının rengini değiştiren seçim: İstanbul ve Ankara 25 yıl sonra CHP'de

31 Mart yerel seçiminde AK Parti ile MHP 51, CHP ile İYİ Parti 53 ilde ittifak yaptı, seçmen 40 ilde AK Parti, 20 ilde CHP, 11 ilde MHP ve 8 ilde HDP'yi birinci parti yaptı. Tunceli TKP adayı, Kırklareli'nde bağımsız aday galip çıktı

Grafik: AA

Türkiye haritasında renkler 31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre değişti. Partilerden ziyade ittifakların yarıştığı seçimde cumhur ittifakı yüzde 51, millet ittifakı yüzde 37 oy oranı ile sandıktan çıktı.  

Partilerin kazandığı il sayısı

AK Parti: 40
MHP: 11
CHP: 20
HDP: 8
TKP: 1
Bağımsız: 1

İttifakların kazandığı il sayısı

Cumhur İttifakı (AK Parti + MHP): 51
Millet İttifakı (CHP + İYİ Parti): 20

Bu oy oranlarıyla 25 il partiler arasında el değiştirdi.

AK Parti 15 belediye kaybetti

AK Parti sandıktan yine birinci parti çıktı ama en fazla belediye başkanlığını kaybeden parti oldu. 2014 yerel seçimlerinde kazandığı 15 şehirde birinci parti olamadı. 18'i büyükşehir olmak üzere 48 yerde belediye başkanlığını kazanan AK Parti'nin kazandığı başkanlık sayısı 40'a geriledi

AK Parti, 7 belediyeyi ittifak ortağı MHP'ye karşı, 7 belediyeyi CHP'ye karşı kaybetti. Buna karşın MHP'den Isparta'yı alan AK Parti, Zonguldak'ı CHP, Şırnak, Ağrı ve Bitlis'i HDP'den aldı. 
 

AK Parti’den MHP’ye geçen iller
Amasya
Kastamonu
Erzincan
Karaman
Çankırı
Bayburt
Kütahya

 

AK Parti’den CHP’ye geçen iller
Ankara
İstanbul
Antalya
Ardahan
Artvin
Bilecik
Bolu
Kırşehir


AK Parti’nin ittifak ortağı MHP’de ise durum belediye başkanı sayısında farklı. Zira önceden belediye başkanı sayısı 8 olan MHP artık biri büyükşehir 11 ilin belediye başkanına sahip.
 

MHP’den CHP’ye geçen iller
Adana
Mersin

 

MHP’den HDP’ye geçen iller 
Kars

 

MHP'den AK Parti'ye geçen iller 
Isparta


MHP, cumhur İttifakıyla ortak aday çıkarmadığı Amasya, Çankırı, Erzincan, Kastamonu, Kütahya, Bayburt ve Karaman'ı ise AK Parti'den aldı. 

Bir diğer deyişle 51 ilde ortak belediye başkan adayı gösteren partiler, 27 ilde ittifak yapmadı ve bu illerin 9'unda MHP'nin adayı AK Parti'nin adayının önüne geçti.

İYİ Parti başkan çıkaramadı

53 ilde ortak aday çıkaran CHP ve İYİ Parti yani millet ittifakı sandıktan 20 belediye başkanlığı kazanarak çıktı. Ancak bunların arasında kurulduğu 2017'den bu yana ikinci kez seçim yarışına giren İYİ Parti, il belediyesi kazanamadı.

İYİ Parti bir önceki seçime oranla yüzde 2'lik oy kaybetti ama sandıktan çıkan yüzde 7 buçukluk oran ile MHP'den yüksek oy aldı.

CHP 20 ili aldı

İYİ Parti'nin verdiği destek, ittifak ortağı CHP'nin belediye başkanlığı sayısını artırmasını sağladı. CHP ülke genelinde yüzde 30'un üzerine çıktı.

CHP, uzun yıllar sonra Ankara, İstanbul, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Ardahan, Artvin'de belediye başkanlıklarını kazandı. Kazandığı 20 ilde Ardahan haricinde bütün yerlerde seçime millet ittifakıyla ortak gitti.

MHP'de olan Mersin, Adana'nın yanısıra, 2014'de, Antalya’da AK Parti adayı Menderes Türel'e karşı kaybettiği büyükşehir belediyesini, Muhittin Böcek'le kazandı.

Kırklareli'nde ise CHP'nin bu seçimlerde aday göstermediği bağımsız aday Mehmet Kesimoğlu, seçimi kazanan tek bağımsız aday oldu. 
 

CHP'den AK Parti'ye geçen iller 
Zonguldak
Giresun

 

CHP’den Bağımsıza geçen il
Kırklareli


HDP 5 il kaybetti 1 il kazandı

Halkların Demokrasi Partisi Doğu ve Güneydoğu dışında aday çıkarmadı. Partinin Türkiye genelinde oy oranı yüzde 4 buçuk civarında kaldı.

15 Temmuz sonrası 11 il ve büyükşehir belediyesinin de aralarında bulunduğu HDP'li belediyelere kayyum atanmıştı. HDP Ağrı, Şırnak, Bitlis'te AK Parti'ye, Iğdır'da MHP'ye, Tunceli'de ise Türkiye Komünist Parti'nin adayı Fatih Maçoğlu'na karşı kaybetti.

HDP'nin 31 Mart’ta kazandığı tek il Kars. Partinin grup başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen Kars’ı MHP’den aldı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU