ABD ordusu, deniz canlılarını su altı casusu olarak kullanacak

Okyanus dünyasının sunduğu bilgi deposuna odaklanan bir çalışma, balıkların ve mikroorganizmaların verdiği tepkileri, düşman kuvvetlere ait unsurların tespit edilmesinde kullanmayı hedefliyor

Denizaltıların yaydığı manyetik dalgalar, okyanuslarda yaşayan canlıların hareketliliğini etkiliyor

ABD ordusu, düşmanlarının okyanuslardaki hareketliliğini yakından takip etmek için balıkları ve diğer deniz canlılarını casus olarak kullanmaya hazırlanıyor. 

Bilim insanları, çevreye kolay uyum sağlayabilen deniz canlılarının duyusal yeteneklerine, teknolojinin gözden kaçırabileceği sinyalleri yakalamak için başvuracak. 

Denizaltıların yaydığı manyetik dalgalar karşısında davranış değiştiren levrek sürülerinden mikroorganizmalara kadar deniz canlılarının verdiği tepkilere odaklanan Sürekli Suda Yaşam Sensörleri (PALS) adlı program, bu canlılardan su altı casusu olarak faydalanmayı hedefliyor. 

Federal Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) yönetimindeki program için hazırlanan 45 milyon dolarlık (252 milyon TL) bütçe, 5 araştırma ekibi arasında dağıtıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belirli bir organizma üzerinde çalışan her bir grup, bu canlıları izleyerek onlardan gelecek bilgileri bilim insanlarına aktarabilecek teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor.

Gruplardan biri, insansız araçların ya da denizaltıların yaklaşmakta olduğuna dair bilgi verdiği düşünülen orfoz balıklarını incelerken, bir diğeri de 200 desibele kadar ses çıkarabilen ve bir tür doğal deniz dinleme cihazı olarak kullanılabilecek Alpheus karideslerini araştırıyor.

Geçen yıl hayata geçirilen girişim hakkında bilgi veren PALS Müdürü Dr. Lori Adornato, “ABD ordusunun su altı araçlarını tespit etmek ve izlemek konusunda şuan gösterdiği yaklaşım, donanım merkezli ve kaynak ağırlıklıdır” dedi. 

Deniz canlılarının bu yeteneğine, daha kapsamlı bir stratejik seviyeden ziyade, uçak gemileri gibi varlıkların korunması için taktik düzeyde başvurulacağını belirten Dr. Adornato şöyle devam etti: 

“Okyanusun her yerine yayılmış haldeki canlı organizmaların doğal algılama yeteneklerini, düşman hareketliliğini izleme kapasitemizi artırmada kullanabiliriz. Tedbir sağlayacak bu veriler sayesinde düşman araçlarının boyutunu ve türünü tespit etmede yeterli bilgiye sahip olabiliriz.”

Raytheon BBN Technologies adlı araştırma merkezinde Proje Müdürü Dr. Alison Laferriere’yse popüler bilim dergisi Scientific American’a yaptığı açıklamada, “Oralarda bir yerde en sessiz araçları bile tespit etme potansiyeli bulunuyor” ifadelerini kullandı.

 



 

Söz konusu araştırma, DARPA’nın canlı varlıklar üzerinde yürüttüğü ilk çalışma değil. Bir proje kapsamında, çevre sensörleri olarak kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş bitkiler üretilmişti. 

DARPA’nın başka bir projesindeyse, tarlalarda yetişen bitkilerdeki genetik değişimi yaymak için sentetik virüslü böcekler kullanılmıştı. “Böcek Müttefikler” adlı bu girişim, bilim dünyasında “yeni tür biyolojik silah” geliştirme tartışmalarına yol açmıştı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU