Tunceli'yi artık "Komünist Başkan” Maçoğlu yönetecek 

31 Mart yerel seçimlerinin sonucuna göre, Türkiye'de ilk kez komünist bir siyasetçi bir ili yönetecek. TKP'li Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık'ta geliştirdiği yönetim modelini Tunceli'de de uygulayacağını söylüyor

Fatih Mehmet Maçoğlu: Tohum alacağız, üniversiteli çocukları okutacağız, sağlıklı organik gıda üreteceğiz. Bunlardan taviz vermeyeceğiz

"Türkiye'nin ilk komünist başkanı" olan Ovacık Belediye Başkanı TKP'li Fatih Mehmet Maçoğlu, 31 Mart için Tunceli'den aday oldu.

HDP'den Nurşat Yeşil, CHP'den ise Yusuf Kenan Aydın Tunceli Belediye Başkanı olmak için yarıştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Maçoğlu yüzde 32,77 oy aldı. HDP'li Nurşat Yeşil yüzde 29,04'le ikinci, CHP'li Aydın ise yüzde 20,93'le üçüncü oldu.

Tunceli'de AK Parti'nin adayı Gökhan Arasan da yüzde 14,15 oy aldı.

Bu sonuca göre, 2014'teki yerel seçimde BDP'nin kazandığı ancak daha sonra kayyum atanan Tunceli'de belediye başkanlığı koltuğuna "Komünist Başkan Maçoğlu" oturdu.

 


HDP ve CHP'li adaylar arasından sıyrılarak seçimi kazanan Maçoğlu zaferini sosyal medya hesabından paylaştığı "Dersim halkı kazandı" tweet'iyle ilan etti. 

“Ötekileştirmeden yöneteceğiz, Dersim’i Türkiye'de model yapabiliriz”

Tunceli'nin yeni Belediye Başkanı TKP’li Maçoğlu, sonuçların ardından seçim bürosunun önünde yaptığı ilk konuşmasında "Ovacık modelini" Tunceli'ye taşıyacağını söyledi.

"Bütün dostlara çağrımız, hiç ötekileştirmeden birlikte yönetebiliriz, birlikte iş yapabiliriz, birlikte Dersim'i Türkiye'de model yapabiliriz. Bu şehrin buna ihtiyacı var. Bu şehir bunu başarabilecek bir şehirdir. Çünkü aydınlık yüzler, vicdanlı insanların olduğu bir şehirdir. Bu topraklarda, bu şehirde birlikte karar alacağız. Şeffaf olacağız. Adamcılık, aşiretçilik yapmayacağız."

Siyasetin farklı figürü: Makam araçsız, kooperatifçi başkan

2014'teki yerel seçimlerde Tunceli'nin Ovacık ilçesinde Belediye Başkanı seçilen Maçoğlu, kurduğu üretim ve paylaşım modeliyle "kooperatifçilik" geleneğini yeniden Türkiye'nin gündemine soktu.

Hazine’ye ait yaklaşık 650 dönüm araziye nohut, kuru fasulye ve patates ekildi; tamamen organik olarak yetiştirilen ürünler piyasada satışa çıkarıldı. Hem organik oldukları, hem de “komünist başkan”ın memleketinde yetiştikleri için, bu ürünler iç piyasada yoğun talep gördü ve adeta markalaştı.

Bu ürünlerin satışından elde edilen gelirle yoksul ailelere yardım yapıldı, ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verildi.

Belediyeye ait borçları kısa sürede kapatan Maçoğlu 2015 yılında da bir Kadın Kooperatifi kurdu ve kadınların güçlerini birleştirerek patates üretmelerine destek verdi.
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU