ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, Amazon ormanlarında büyük çaplı tahribata neden oluyor

Uzmanlara göre, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının en büyük zayiatı ormansızlaşma olabilir

Amazon bölgesindeki ormansızlaşmanın, Brezilya’nın yeni başkanı Jair Bolsonaro yönetiminde artacağı düşünülüyor

Bilim insanları, Amazon yağmur ormanlarının büyük bir bölümünün ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı yüzünden yok olabileceğini belirtti.

Buna göre, genişleyen soya fasulyesi pazarı ormansızlaşmaya neden olarak, gezegenin en değerli ekosistemini tahrip ediyor.

Araştırmacılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın körüklediği, 2 dev ekonomi arasındaki savaşın bu durumu daha da kötüleştireceğini düşünüyor.

ABD, Çin’e yaptığı bazı ürünlerin ihracatını yarı yarıya düşürmüş ve bu ürünler arasında fasulyenin de bulunduğu belirtilmişti.

Bunun sonucunda, Çin hükümeti soya tüketimini azaltmaya, kendi yaptığı üretimi artırmaya ya da başka ülkelerden fasulye ithal etmeye yönelebilir.

Dr. Richard Fuchs liderliğindeki ekip, Nature adlı akademik dergide yayımlanan makalede, 3. ihtimalin daha yüksek olduğunu öne sürdü.

Buna göre, Çin’in soya tüketiminin yaklaşık yarısını karşılayan Brezilya, ABD’nin yarattığı açığın kapatılmasında da büyük rol oynayabilir.

Birleşmiş Milletler’in verilerini kullanan ekip, Güney Amerikalı ülkenin, soya üretimini yüzde 39 artıracağını tahmin ediyor. Bu da yaklaşık 13 milyon hektar ormanlık bölgenin tarıma açılması anlamına geliyor.

 



 

Söz konusu akademik dergide yayımlanan yazıda, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Bu felaketi acilen önlememiz gerek. Bu yüzden Çin ve ABD’yi aralarındaki ticaret anlaşmalarını buna göre düzenlemeye çağırıyoruz.”

Öte yandan, Brezilya’da, Amazon’un soya tarımı için tahrip edilmesini önleyen siyasi ve yasal birçok mekanizma bulunuyor. Ancak Brezilya’nın yeni başkanı Jair Bolsonaro’nun iktidara gelmesiyle birlikte bu yasal düzenlemeler bozulmaya başladı.

Bolsonaro, göreve başladığı Ocak ayı içinde, yerli halkın toprak üzerindeki haklarını azaltarak, ormanlık alanların tarımsal amaçlarla tahrip edilmesinin önünü açtı.

Son rakamlar, Brezilya’daki ormansızlaşma miktarının son yıllarda, en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Çevreci gruplarsa, bu eğilimin Bolsonaro liderliğinde devam edeceği konusunda endişeli.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU