Rusya: Ayasofya konusu Türkiye’nin iç meselesi, ancak karar alınırken önemi göz önünde bulundurulmalı

Kremlin Sözcüsü Peskov, "Ayasofya'nın çok derin bir kutsal ve manevi değeri bulunmakta. Bu sebeplerle Türk meslektaşlarımızın bunların tümünü göz önünde bulunduracaklarına inanıyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Rusya'dan, Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi tartışmalarına ilişkin açıklama geldi.

Ayasofya'nın statüsüyle ilgili gelen bir soruya cevap veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bu konuda yorum yapamayız, zira bu Türkiye Cumhuriyeti'nin iç meselesi" dedi.

Peskov ayrıca, "Sadece şunu söyleyebilirim ki, bir karar alınırken Ayasofya'nın dünya mirası statüsünün göz önünde bulundurulacağını umuyoruz" diyerek şunları kaydetti:

Ayasofya tabii ki, Rusya’dan giden turistler dahil, tüm ülkelerden Türkiye’ye giden turistlerin çok beğendikleri bir şaheser. Turistik değerinin yanında, Ayasofya’nın çok derin bir kutsal ve manevi değeri bulunmakta. Bu sebeplerle Türk meslektaşlarımızın bunların tümünü göz önünde bulunduracaklarına inanıyoruz

Daha önce, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill yazılı bir açıklama yayınlayıp Türk hükümetine Ayasofya’nın müze statüsünü koruma çağrısı yapmıştı. 

​Rusya Dışişleri’nden de Ayasofya’nın dünya mirası olduğunun göz önünde bulundurulması çağrılarını içeren açıklamalar gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pompeo: Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye çağırıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ayasofya'yı yaklaşık 100 yıldır müze olarak yönettiğini anımsatarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, Pompeo'un açıklamalarına tepki göstererek, "Egemen haklarımız konusunda konuşmak kimsenin haddine değildir" demişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU