Avrupa Birliği, Akdeniz’deki kurtarma görevini iptal ederek 'mültecilerin ölmesine izin veriyor’

AB'nin Sofya görevi, başladığı 2015’ten bu yana denizden 49 bin kişiyi kurtardı

2017'de Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı 3 binken, 2018'de bu sayı 23 bin kişiyi buldu / Fotoğraf: AFP 

Avrupa Birliği, Akdeniz'deki kurtarma görevlerini azaltacağını bildirmesinin ardından göçü caydırma amacıyla mültecileri denizde ölüme terk etmekle suçlanıyor.

Sofya Operasyonu, göçmen krizinin doruğa ulaştığı 2015’te başlatıldığından bu yana on binlerce hayat kurtardı. AB operasyonları insan kaçakçılarını engellemeyi ve şişme botlarla Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya tehlikeli bir biçimde geçiş yapmaya çalışan göçmenleri kurtarmayı amaçlıyordu.

Ancak diplomatlar bu hafta içerisinde, İtalya'nın denizde kurtarılanları kabul etmeyeceğini kararlaştırmasının ardından görev kapsamında artık deniz devriyesine çıkılmayacağını söyledi. Diplomatlara göre görev artık hava devriyesine ve Libya’yla daha yakın koordinasyon sağlanmasına odaklanacak.

Yardım kuruluşları ve insan hakları savunucuları, kurtarma operasyonlarının iptal edilmesinin Akdeniz'de daha fazla ölüme yol açacağı gerekçesiyle kararı şiddetle kınadı.

Yakın zamana kadar kendi arama-kurtarma görevlerini yürüten Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Hassiba Hadj-Sahraoui, “Bu karar, göç için caydırıcı bir unsur olarak insanların ölmesine göz yumulmasının AB için kabul edilebilir bir şey olduğunu tekrardan gösterdi” dedi. Hadj-Sahraoui sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca Avrupa ülkeleri, Libya kıyı korumalarının müdahale ettiği insanların yollarının korkunç ve insanlık dışı gözaltı merkezlerinde sonuçlandığını bilmesine ve tehlike çağrılarına cevap verme konusundaki açık eksikliklerine rağmen Libya kıyı korumalarını desteklemeye devam ediyor.”

Uluslararası Af Örgütü kararı, “AB hükümetlerinin sorumluluklarını şok edici bir biçimde terk etmesi” olarak nitelendirdi. Örgütün göç araştırmacısı Matteo de Bellis şunları söyledi:

“Sivil toplum kuruluşlarına ait kurtarma teknelerini Akdeniz'den çıkarmak için kullanılabilecek her türlü bahaneyi zaten kullanmış ve birkaç ay önce kurtarma işlemi yapmaktan vazgeçmiş olan AB hükümetleri şimdiyse geriye tehlike altındaki kadın, erkek ve çocukları kurtaracak kimse kalmayacak şekilde kendi gemilerini bölgeden çekiyor. Bu utanç verici kararın denizde hayatlarını tehlikeye atan insanların ihtiyaçlarıyla hiçbir ilgisi yok. Tüm mesele Avrupa hükümetlerinin bu insanlara karşı olan sorumluluklarını üstlenememe beceriksizliğiyle ilgili."

AB'ye göre, Sofya Operasyonu Avrupa'ya ulaşmaya çalışan yaklaşık 49 bin kişinin hayatını kurtardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler'e göre, Akdeniz’i geçen mültecilerin sayısı son yıllarda istikrarlı bir şekilde azalırken, Ocak ayından bu yana 11 binden fazla kişi bu yolla Avrupa'ya göç etti.

2018'de 23 bin kişi Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Bu rakam 2017'de 3 bindi. Bu yıl ise şimdiye kadar tahminen 283 kişi hayatını kaybetti.

AB görevinin düşük düzeye çekilmesi, mülteci karşıtı duyguların yüksek olduğu ve kıyılarında faaliyet gösteren yardım kurtarma operasyonlarına adeta göz açtırmayan, popülist bir hükümete sahip İtalya'dan gelen baskının sonucu olarak görülüyor. 
 




İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, ülkesinin artık Akdeniz’i tekneyle geçmeye çalışan ve Sofya Operasyonu'na dahil devriye gemileri tarafından kurtarılan insanlar için tahliye noktası olmayacağını söyledi.

Roma, diğer ülkelere limanlarını açmaları yönünde çağrıda bulundu, ancak hiçbir AB ülkesi gönüllü olmadı. Diplomatlar, İspanya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin artık, çoğu Afrika ve Ortadoğu’daki savaşlardan ve yoksulluktan kaçan mültecilere ev sahipliği yapmak istemediklerinin sinyalini verdiğini söylediler.

Operasyonun görev süresi bu hafta sona erdi ve devam etmesi için tüm AB hükümetlerinin üzerinde uzlaşması gerekiyor. İtalya'nın deniz kurtarma operasyonları durdurulmadığı sürece veto edeceğine dair tehdidini bildirmesine rağmen onlarsız 6 aylık geçici bir anlaşmaya varılmıştı.

Yeni düzenleme, yaşanan kanunsuzluktan dolayı kaçakçıların Avrupa’ya deniz yoluyla insan gönderme yolunda açıkça faaliyet göstermelerine yol açtığı Libya’daki sahil korumanın daha fazla eğitilmesini de içeriyor.
 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU