Fransa'nın savaş sırasında öldürüp müzede tuttuğu 24 Cezayirlinin cenaze ve kafatası Cezayir'e geri getirildi

Cenaze törenine Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı

Cezayir'de 1830-1962 yılları arasında Fransız işgaline karşı verilen savaş sırasında Paris'e götürülen çok sayıda Cezayirliden 24'ünün cenazesi ülkelere geri getirildi. 

Askeri uçakla Fransa'dan getirilen naaşlar ve kafatasları, havaalanında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, devlet erkanı ve askeri yetkililer tarafından karşılandı.

Başkent Cezayir'de yapılan cenaze törenine hükümet üyeleri, siyasiler, sivil toplum temsilcilerinin yanısıra Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı.

Kafatasları müzede tutuluyordu

Fransa, Cezayirlilerin cenazelerin 170 yıldır Paris'teki İnsan Müzesi’nde saklıyordu.

Cezayir Başbakanı Abdulaziz Cerrad, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Paris’teki müzede 500’ü aşkın Cezayirli direnişçinin de kafatası olduğunu ve bunları geri getireceklerini söyledi. 

Söz konusu müzede, Fransa'nın başkenti Paris'teki İnsan Müzesi'nde dünyanın pek çok yerinden getirildiği belirtilen 18 bin kafatası bulunuyor.

Cezayirli direniş liderlerinin resimleri banknotlarda

Hükümet, Fransa işgaline karşı mücadele başlatan kişilerin resimlerini banknotların üzerine basma kararı aldı.

Maliye Bakanı Eymen bin Abdurrahman'ın da katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, "Ulusal para birimi, egemenliğin sembollerinden biridir. Bu nedenle banknotların ülkenin tarihini doğru şekilde anlatması gerek" dedi.

Bağımsızlık mücadelesinde hayatını kaybeden ilk isim olarak bilinen Ahmed Zebane'nin resmi 200 dinara basıldı.


Independent Türkçe, AA


 

DAHA FAZLA HABER OKU